• Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2-éve curet volt vérzészavar miatt, rá egy évre újrakezdödótt rendszertelen erös darabos vérzés.Kb egy évvel ezelötti citologia és Tumor marker eredmények jók voltak. Idén januárba újra curet volt, a szövettan eredménye: Tipusos simplex endometrium hyperplasia. Atipia jelei nincsenek. Szeretném kérdezni mit jelent pontosan és milyen kezelési módok vannak? Köszönóm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a szövettan: hyperplasia endometrii témában

        Kedves Kérdező! Az Ön életkorában a petefészkek éltesedésével azok pontos hormontermelő ritmusa és az agyalapi mirigy irányító serkentő hormonjai nem óraműszerű pontossággal termelődnek.Sokszor elmarad már a középidejű ovuláció és a ciklus második feléből hiányzik a sárgatest és annak hormonja. Így tovább termelődik a tüszőhormon nem kívánt vastagságot továbbfejlesztve a méh nyálkahártyáján. Ez egyszerű endometrium hyperplasia. Ismétlődhet, ezért gyógyszeresen korrigálható. Idővel atypusossá romolhat és ez bevezetője lehet későbbi nagyobb problémáknak. Most még nincs veszélyeztetettség.Írasson fel orvosával úgynevezett gesztagén gyógyszert, pl. Norcolut tablettát. Lehet hosszabban folyamatosan szedni, úgy nem lesz vérzése sem, de helyesebb a szakaszos szedés az ön korában, azaz: a vérzés első napjától számított 14 középidős naptól 12 napig naponta egyet, minden ciklusban ismételve fél évig. Utána megfigyelésre abbahagyható.Vérzései így pontosak és gyengék lesznek.Ha szükséges, a kúra ismételhető.


        Kérdés: 2019. február 19., 18:32; Megválaszolva: 2019. február 25., 16:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: