MR vizsgálat

Tisztelt doktor Úr! Sajnos augusztusban meg kellett szakíttatnom a félidős terhességemet, a baba betegsége miatt. Azóta alhasi panaszaim vannak folyamatosan. Több nőgyógyászt is felkerestem már, egyértelmű okot nem találtak. Az antibiotikumos kezelések eddig eredménytelenek voltak. A legutolsó orvos szerint lehet, hogy a szülés és az azt követő két küret során valami sérülés történt, és gyulladás keletkezett. Ennek kimutatására alkalmas lehet az MR vizsgálat? Jól tudom a CT röntgensugárzással jár? A röntgensugarak károsíthatják a nő petesejtjeit? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Judit

Dr. Laki András válasza Képalkotó vizsgálatok témában

Tisztelt Kérdező!

Vannak olyan gyulladásos állapotok, melyekben az MR vizsgálattal kóros eltéréseket lehet kimutatni, bizonyos esetekben már az ultrahang vizsgálat (ezen belül elsősorban hüvelyi ultrahang) is mutathat kóros jeleket. A CT vizsgálat valóban röntgensugárzással jár, és, bár egy vizsgálat során valószínűtlen, hogy a petesejtekben károsodást okozna, de éppen a méh és a petefészkek, kismedencei egyéb képletek vizsgálatában az MR érzékenyebb, pontosabb vizsgálat. Ezért, az Ön esetében nem is volna annyira indokolt CT-t végezni. Véleményem szerint érdemes lenne egy hüvelyi ultrahangot készíteni, ha még nem történt volna, de valószínűleg igazából egy MR vizsgálat segíthet annak eldöntésében, hogy van-e komolyabb gyulladásos folyamat vagy nincs.

Kérdés: 2014. december 13., 15:05; Megválaszolva: 2014. december 14., 22:56
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
HPV lelet èrtelmezés
Hormonprobléma
Mennyi esélyem van?
Betadine hasmenéy
1 szemmel több fogamzásgátló...