Ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Milyen mellékhatásai lehetnek és miért ellenjavalt a menstruáció alatt (5. napon) végzett ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat. Okozhat e endometriózishoz hasonló elváltozásokat (méh nyálkahártya petevezetékbe történő visszaáramlása miatt) .

Dr. Herman Tünde válasza petevezeték átjárhatósági vizsgálat témában

Kedves Kérdező!

A petevezető átjárhatósági vizsgálatot és a méhüregi vizsgálatot minden esetben a ciklus első felében végezzük, mivel ekkor még nem vastag a méh nyálkahártya és jobban vizsgálható a méhüreg és a petevezető, ill. ilyenkor még biztosan nem következett be a terhesség. UH segítségével és un. HSG-vel is vizsgálható a petevezető átjárhatósága, de erre ma már a legjobb módszer az un. hysteroscopia (méhtükrözés) és a petevezető kanülálásával való petevezető átjárhatósági vizsgálat. A vizsgálatok során az endometriosistól nem kell tartani.

Dr. Herman Tünde
Dr. Herman Tünde Szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2012. november 11., 20:25 ;Megválaszolva: 2012. november 16., 16:24
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hogyan zajlik a röntgenes-katéteres...
Ma voltam a nőgyógyászomnál, készül megcsinálni a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot. Elmesélése ijesztő. Bemegyek egy ambuláns...
Mellfájdalom lehet mozgásszervi ok
Mestruáció
Változókor, égető érzés...
Nem hat a gyógyszer?