E - Vitamin

A párommal gyermeket szeretnénk, de ez egyenlőre eddig nem jött sajnos össze, pedig már 3 éve nem szedek semmilyen fogamzásgátlót, és nem is védekezünk. Azt hallottam, hogy ha E-vitamint szed az ember, akkor az elősegíti a gyermekáldást. A kérdésem az lenne, hogy ha szedek valamilyen multivitamint (pl:supradynt) , meg plusszba szedek E-vitamint, az jó-e együtt vagy már sok lenne? Válaszukat előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza meddőség témában

Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.

Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.

Mihez szükséges?

Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként

Öregedési folyamatok gátlásához

Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez.

Mennyi szükséges belőle?

Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység) , vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal.

A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet.

Miben található meg?

Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Napi szükséglet / adagolás

életkor szükséglet

(milligram)

nő férfi

Félévesnél fiatalabb 3

7-12 hónap 4

1-3 év 5

4-6 év 6

7-10 év 7

11-14 év 8

15-18 év 12 10

19-30 év 12

31-60 év 12

60 év felett 12

szükséglet

(milligram)

nő férfi

Várandósság 12 -

Szoptatás 14 -

Nehéz fizikai munka - 12

Stressz 15

Dohányzás 18

Alkohol fogyasztás 18

Menopauza 12 -

A hiány és többlet hatása

Hiányállapotok

Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.

Túladagolás

Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus.

A meddőség kivizsgálását tanácsolom, ennek meg van a megfelelő gyakorlata.

Forduljon meddőségi szakrendeléshez.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. szeptember 23., 11:23; Megválaszolva: 2012. szeptember 24., 16:41
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi herpesz
Jó napot! Nemi herpesz elmeletben a bajom faj es nem tudom hogyan tudnam gyorsabban kigyogyulni ebbol ugyanis a vizeletkor is égő fajdalom van......
Missed ab műtét után peteérés
Szép Napot Dr. Úr Olyan kérdésem lenne, hogy április 20.án sajnos missed ab műtétem volt. 11 hetesen itt hagyott a kicsi babánk. Elvesztettem. Az...
Nőgyógyászati Uh lelet
Jó napot Dr.Úr voltam nőgyógyászati uh Uterus: 72x36x41mm szabályos alakú homogén szerk. Endometrium: 6,3mm jobb ovarium: 31×42×36mm ball...
Menstruáció előtti verzes
Üdvözlöm. Ebben a hónapban 5én volt meg a menzeszem. 16an együtt voltam a párommal és rá 6 napra rózsaszín folyasom lett ami most már kisebb...