Ájulás

Mesterséges ájulás. Kérdésem érdeklődő jellegű. Először is tudom, hogy egy orvos elvből azt mondja, hogy az ilyet nem szabad, és különösen veszélyes dolog. A lényege annyi, hogy guggolva kb fél percen keresztül zihálva nagy levegőket kell venni, majd hirtelen felállás után csukott szájjal fújni kell egy erőset, majd néhány másodperc után ájulás történik. Ez néhány másodpercig tart. Kipróbáltam ezt párszor, mert nem vagyok ájulós típus, és érdekelt a hatás. Nem hittem, de tényleg működik. 23 éves vagyok, tehát tisztában vagyok pár dologgal, pl: a legfontosabb, egy megbízható személy, aki az alany háta mögött áll, és elkapja, enélkül koponyaalapi törést is szenvedhet az illető, ami különösen veszélyes. Továbbá azt is tudom, hogy epilepsziásoknak tilos, mert rohamot okozhat. Feltételezem, hogy a néhány másodperces oxigénhiány (? ) miatt az agysejtek sem pusztulnak el. Ami aggaszt, az valami agyér katasztrófa. (Agyvérzés vagy hasonló "jók") Utánaolvastam neten a hasonlóaknak, valaki szerint veszélytelen, ha nem viszi túlzásba az ember, valaki szerint spontán kómát okoz (az illető nem tér magához). Egyesek szerint légzésbénulást és szívleállást is okozhat. Közvetetten nyomozva a téma után azt a következtetést vontam le, hogy a hatásért a hiperventilláció utáni agyi érösszehúzódás a felelős, amely rövid idejű eszméletvesztést okoz. A rövid idejű eszméletvesztés nem káros az agyra, csupán a kontrollálatlan összeesés okozhat életveszélyes sérüléseket. Objektíven szemlélve milyen veszélyei, és káros hatásai vannak ennek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza a ájulás témában

Kedves Kérdező! Egy a lényeg, ilyet ne csináljon. Egészséges egyénekben a sérülésen kívül mást nem okoz. Ha valakinek azonban érfejlődési rendellenessége, vagy valamilyen légzés szabályozási zavara vagy epilepsziája vagy szívbetegsége van, akkor súlyos kimenetele is lehet a próbáknak. Ezek a betegségek sokszor rejtettek és csak provokációs helyzetben válnak ismertté.

Kérdés: 2011. május 24., 22:14; Megválaszolva: 2011. május 30., 13:05
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés
leukoaraiosis.