Bizonytalanság-érzés, szédülés, ájulásérzés

Tisztelt Doktornő/úr! December közepén a diákmunkatársakkal rendeztünk egy összejövetelt, ami előtt energiaitalt fogyasztottam, közben pedig kevés alkoholt ittam. Fél óra elteltével furcsa érzés tört rám, zsibbadt a testem, a szívem nagyon gyorsan vert, szédültem, a hideg rázott, azt hittem, hogy el fogok ájulni. Komolyabb gondra (szívinfarktusra, agyvérzésre) gondoltam, de szerencsére azonnal haza tudtam jönni. Útközben végig hasonló tüneteket éreztem, csak gyengébb kivitelben. A probléma azóta sem akar elmúlni. Állandóan szédelgek, bizonytalannak érzem magam, kevésszer mozdulok ki, nehogy elájuljak, vagy ilyesmi. Voltam a sürgősségi osztályon, vért vettek (TSH-val együtt) , EKG-t csináltak, tüdő/nyaki gerinc röntgent készítettek, de semmit nem találtak, másnap hazaengedtek (persze a tünetek még mindig megvoltak) . Voltam szívultrahangon, egészséges a szívem. Voltam reumatológián, ahol a doktornő ugyan nyaki becsípődést állapított meg (egyik oldalra jobban hajlik a nyakam, mint a másikra) , de szerintem ez a már régóta meglévő S alakú gerincferdülésem miatt van. 10 alkalommal fizikoterápiára jártam, ahol ugyan enyhültek a tünetek, de nem szűntek meg, és ez is csak ideig-óráig. Mivel már nagyon gyengének éreztem magam, gondoltam, hogy kondizok egy kicsit. Azonban a vállizom-erősítő gyakorlat következtében a tüneteim tovább súlyosbodtak. Folyamatosan tarkótáji zsibbadást érzek, ájulásérzésem van, szédülök, emiatt állandóan pánikolok, szívdobogást és különböző helyeken (hol a torkomban, hol a májamban, hol a tarkómnál és a nyakamnál) lüktetést érzek, sokszor érzem azt, mintha a torkomnál a légcsövem kezdene elzáródni, és megfulladok, persze ez soha nem következik be. Időközben kétszer is légúti megbetegedésem volt, ami alatt a tüdőmben is fájdalmat éreztem. Sokat ülök a számítógép előtt, minél többet, annál rosszabbul érzem magam. Dolgozni egyáltalán nem tudok, kimoccanni nem nagyon van kedvem. A kérdésem az, hogy a tüneteimet valóban okozhatja-e a nyakamnál valami ideg nyomódása/a nyaki izmok merevsége? Akármilyen nyak/váll tornát csináltam, nem segített. Illetve mivel elég visszahúzódó/aggódó/izgulós/emberkerülő/"antiszociális" típus vagyok, és szinte minden apróság miatt pánikolok, állhat-e valamilyen szorongás/pánikbetegség a tünetek mögött? Vagy lehetséges-e, hogy mindkét "betegség" egyszerre van jelen? Kihez fordulhatok még a problémáimmal? Egy nyaki/koponya MR kicsit nyugodtabbá tenne, de az olyan drága, hogy a szakorvosok nem nagyon akarnak beutalni oda. Már kezd elegem lenni az egészből, szeretnék újra egészséges lenni, és dolgozni, tanulni, de így, hogy senki nem tud semmit, elég nyugtalan vagyok. A választ alőre is köszönöm!

Dr. Bessenyei Mónika válasza szédülés témában

Kedves Kérdező!

Biztosan kialakult már a tünetek miatt egy pánik betegsége, mely a meglevő tüneteit súlyosbítja.

Magának az energiaitalnak a fogyasztása kiválthatta a kezdeti tüneteket, de az nem okozhatta a még mindig fennálló, fej, nyak illetve vállmozgásra fokozódó panaszokat. A leírásában nem láttam, hogy járt volna neurológián és pszichiátrián. El kellene mennie erre a két szakvizsgálatra. A pánik szindrómát a pszichiáter tudja kezelni. A szédülése hátterében felmerül koponya-gerinc átmeneti rendellenesség lehetősége, illetve a fülben lévő egyensúlyozó szerv bántalma. Ezt neurológus tudja megállapítani, ő tudja a szükséges vizsgálatokat kiírni.

Kérdés: 2011. február 18., 14:44; Megválaszolva: 2011. február 21., 22:00
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MR vizsgálat eredménye
Vertigo szédülés , fejbőr...
Szédülés rohamok mitől lehetnek?
Koponya MR
Szédüléses panasz