• Leletek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ úr! A következő leleteim vannak! 2010.05.19.én a sűrgőségire kerülte heves szívdobogás és bal oldali kar és lábzsibbadásal.A sűrgősségin az Agyi infarctus celebrális ütőerek rögösödését vetették föl,és a stroke ambulanciára szállítottak.Ot koponya CT-készült ami nem mutatott sem vérzést sem pedig térfoglalást.Egy negatív CT lelet volt.Neurológiai vizsgálat szintén mindent rendben talált.Hazaengedtek.Sajnos 05.22.-én szintén ugyanazt a roszulétet éreztem,és ujra a sürgőségin kötöttem ki.A sürgőségin az orvos neurológiailag a következőket írta le."Rombergben kifejezetten bizonytalan.Vezetett szemmozgások vizsgálatakor(nystagmus megitélése ill. szemmozgató idegek vizsgálata)amennyiben az oldalra tekintést vizsgáljuk jól látható,hogy oldalra tekintéskor a két szemtengeky síkja elcsuszik(nem csupán szélsőséges helyzetben)és ilyenkor kettőslátást jelez,ill. heves szédülést"Ujra a stroke ambulancián kötöttem ki.Az ottani neurológiai vizsgálat"Vezetett szemmozgások vizsgálata során oldalra tekintéskor az azonos oldali bulbus nem tér ki a kp. vonalon túlra(abducens paresisnek látszik).Py-jel nem váltható.Kp-nél kissé élénkebb,ko.egys.s.reflexek.Az ujboli koponya CT szintén semmitsem mutatott.Ismételten hazaengedtek és kivizsgálás céljábol belgyogyászatra,kardiológiára és reumatológiára utaltak.Belgyogyászaton vért vettek,amiböl kiderűlt,hogy vashiányom és pajzsmirígy tultengésem van.Infuziós kezelést kaptam 7 napig.100ml Salina+3mg Noortropil.A pajzsmirígy tulműködésre metotrihynt kaptam.3 honapja voltam szemészeten ami nem igazolta a fejfájásomat.Reumatológus szakorvos azt mondta,hogy nam nyaki porckorong elváltozás okozza a szédüléseket hanem neurorógiai eredetű a dolog. Jelenleg is elég"furcsa" a látásom.Ha olvasok vagy elmosódottnak látom a szöveget vagy pedig kettös látásom van.A bal oldalam most nem zsibad.Tegnap óta a jobb kezem szokott picit zsibbadni és itt van a körkörös szédülés.Vannak napok mikor ugy érzem,hogy minden a régi de ezek a tünetek vissza-vissza térnek.Reggelente remeg a kezem.Mikor nagyon szédülök akkor erőtlennek érzem a lábaimat.Mikor a sűrgősségin voltam akkor elősször a lábam rángatózott,utánna pedig a kezem.Mintha fáztam volna. Örökletes véralvadási zavarom van. Jelenleg:syncumart,nebiletet,frontint(0,25mg)metotrihynt,folsav,és vastablettát szedek.Készült koponya MR-is ami szintén negatív lett.Karotisz ultrahang eredménye szintén negatív. Nyaki gerinc röntgen:Nyaki lordosis megtartott,corpusok átl. magasak,peremek épek,iv. rések dors. kissé szükebbek.Nyaki borda nincs. Neurooftalmonológia:Szemmozgások vizsgálatánál balra tekintéskor bal oldali, jobb oldalra tekintéskor jobb oldali abducens gyengeségnek megfelelő,de csak átmenetileg jelentkező mozgászavar. Amennyiben nem voluntaris jellegű,az esetben nuclearis agytörzsi szemmozgás zavarnak tekinthető. Verticalis irányokban agytörzsi mozgászavar nem észlelhető. Manifest pareticus preif. szemizom mozgás jelenleg nem észlelhető. Pupillák rendben. Reakciók renyhébbek de megtartottak. Tensio:13-14 Hgmm Törőközegek tiszták. Fundus:épp papilla határok, mko. laposan szélig érőnek tűnő excavatio,mely irányban továbbvizsgálását javaslom(GI).Egyébként kornak megfelelő funduskép. Látótér: szabad CFF 40-41 Hz Diplopiája tekintésparesissel kapcsolatos esetlegesen. Vasháztartásom azóta helyreált,a pajzsmirígy hormonszintem a normális határok között van a gyogyszer melett! Ön szerint mi lehet velem a probléma? Mit javasol? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a neurológia témában

        Kedves Kérdező! A koponya MR az agyban szerkezeti eltérést nem írt le, ennek ellenére azonban működészavar lehet. Arról nem írt, hogy voltak e kiváltott válasz vizsgálatai (akusztikus, vizuális, szomatoszenzoros kiváltott válasz),mellyel meghatározható, ha van az a szint a központi idegrendszerben, ahol a károsodás lehet. A kettőslátása lehet elsődlegesen a szemizomgyengeség miatt, ehhez nem kell agyi károsodásnak vagy agyideg károsodásnak kapcsolódni. Szemészeten nem írtak le Hess függöny vizsgálatot, mellyel meg lehet határozni pontosan a szemizomgyengeséget. Valószínű, hogy a szemizomgyengeség lehet a felelős a panaszaiért, nem pedig idegrendszerei károsodás. Ismételt neurológiai és szemészeti vizsgálatot javasolnék.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 02., 16:36; Megválaszolva: 2010. december 12., 20:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés