• SM gyanú...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Tavaly októberben voltam MR vizsgálaton, ahol azt írták, hogy "a bal frontális kamraszarv előtt egy 7mm-es, a bal occipitalis kamraszarv mellett egy 8 mm-es, jobb frontalisan egy 4mm-es, mko. occipitalisan egy-egy tűhegynyi SM góc ábrázolódik."

        Majd most márciusban voltam kontroll MR vizsgálaton, melynek eredménye:
        "A kamrarendszer nem tágabb, aszimmetrikus oldalkamrák. A kp. vonal megtartott. Mk.oldalon a kamratest mentén, az occipitalis szarv környezetében és frontálisan az előző vizsgálat során leirt magas jelintenzitású(T2 PD FLAIr) gócok jelnetősen nem változtak. A gócok környezetében a postkontrasztos felvételeken számottevő kontraszthalmozás nem látható. A nervus opticusok tömegében jelentős oldaliság különbség nem látható. Intracerebralis térszűkítő elváltozás nem látható. Mérs.coricalis atrophia."

        Áprilisi MR- eredménye:
        A kp. vonal megtartott. A kamrarendszer szimmetrikus. A liquorterek norm. tágasságuak. Mindkét oldalon bal oldali túlsúllyal a kamratest síkjában a korábban leírt gócok változatlanul ábrázolódtak. Bal oldalon a frontális kamraszarv mellett 4 mm-es, a kamratest mellett több 3 mm-es, jobb oldalon a hátsó kamraszarv mögött keskeny csikszerü, ill. a kamratest síkja fölött néhány kisebb góc észlelhető. Ka.iv. adása után mindkét oldalon láható egy-egy színesgombostűfejnyi halmozás.
        Egyebekben st. idem.
        mz

        SZeretném megérteni ezeket a leleteket. Kérem segítségét, hogy ez most jó irányú voltozás ?  Vagy rosszabbodott az állapotom? Vagy egyszerűen csak történt valami, amit én nem érzékeltem? Vagy ennek most örülni kell?? Sm gyanúval figyelnek meg, és szeretném tudni, hogy ilyen jó állapotban maradok- e, mint amilyenben most vagyok.

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező!

        Az MR felvétel megtekintése nélkül, csak a leletre hivatkozva nehéz válaszolni a kérdésére, mert gondolom magát a felvételt nem ugyanaz leletezte, a leletezés meg némileg szubjektív. A leírás alapján lényegi változás nincs, újabb góc nem alakult ki, aktív folyamat nincs, hiszen számottevő kontraszthalmozás nem ábrázolódott. Leírásából is az derül ki, hogy állapota stabil,  újabb tünete nem jelentkezett.  SM gyanúja esetén 3 havonta érdemes újabb MR-t készíteni. A legfontosabb, hogy az állapotában nincs változás, az MR sem utal aktív folyamatra.



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-05-27 12:16:01; Megválaszolva: 2010. május 27., 12:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés