• Szédülés és kontrasztanyagos koponya CT

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Doktor Úr/Nő! Szédüléses panasszal (ami nem forgó jellegű) kerestem fel a háziorvost, ahol magas volt a vérnyomásom, amit azonnal(egy mérés után! ) kezelt is, a gyógyszert több mint egy hete szedem. Emellé kaptam Betagent, 2x1-et, amit a neurológus (ahová beutalót kértem) 3x1-re módosított, mert nem hatott (egy hét után kezdett csökkenni a szédülések száma, majd meg is szűnt). A neurológus koponya ct-re küldött, lehetőleg kontrasztanyagosra, de nem tudom, érzékeny vagyok-e rá. A laborleletem jó, a neurológiai vizsgálat nem mutatott ki semmit, ha "csak" a magas vérnyomás okozza a problémát, annak "örülök", de szerintem nem(csak) az, mert elég sokat végeztem ülő munkát előre hajtott fejjel (munkahely, hobbi) és a szédülésem is olyan jellegű volt, akkor jelentkezett inkább, amikor nyakból előrehajtottam a fejemet. A háziorvos nem gondolta úgy, hogy ettől lehet a panaszom, mivel nem volt merev a nyakam és nem fájt, de azt mondta, tulajdonképpen bármitől lehet és hogy csináljak fejtornát. Tudom, hogy sok minden okozhat szédülést, olyat is hallottam, hogy az ilyen előrehajtott munkavégzéstől az egyensúlyszerv csontocskái elmozdulhatnak és speciális fejtornával ez helyrehozható, igaz ez? Az is a kérdésem, hogy a CT mit mutat(hat) ki és ha kontrasztanyag nélkül kérem (félek is tőle és nem tudom, hogy érzékeny vagyok-e a jódra), akkor használható eredményt kap-e a neurológus? Várom válaszukat. Üdvözlettel FKM

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves FKM!

        Véleményem szerint Önnek lehet igaza abban, hogy szédülése inkább nyaki gerinc eredetű, mint agyi vagy egyensúlyozó szervi. Az, hogy a neurológus vizsgálattal nem talált semmi tünetet, is ezt támasztja alá. Ha az utóbbi két ok állna a háttérben, vizsgálatával találtak volna eltérést. A nyaki gerinc eredetű szédülésre tényleg a rendszeres nyaki gerinc torna és a masszázs lehet hatásos, de tudnia kell, hogy kezdetben mindkettő fokozhatja a panaszokat, de aztán meghozza a gyümölcsét. Kontrasztanyag beadása nélkül is ábrázolódnak a koponya CT-én az elváltozások, majdnem mindegyik, de vannak olyan esetek, amikor a kontasztanyag további információt nyújthat. Igazából nem érdemes a kontrasztanyag káros hatásaitól nagyon tartani, igen ritkán tapasztaljuk, és általában ha jelentkezik, akkor is csak a legenyhébb tünetek pl. melegségérzés, bőrkipirulás jelentkezik. Súlyosabb tünetek évente 1-2 alkalommal fordulnak elő egy CT laborban. 


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010-03-17 17:31:45; Megválaszolva: 2010. március 17., 17:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.