Szédülés és autoimmun betegség

Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Decemberben kisebb ütés érte orrnyergemet, amitől kicsit szédültem 2 napig. Miután ez elmúlt, folytattam szokásos teendőimet, de 2 hét múlva egy nagytakarításos hétvégén forgó szédülést tapsztaltam 2x (éjszaka és reggel) . Kivizsgáltak, de mivel a tünetek enyhültek, a forgás nem tért vissza és lassan elmúlt a rossz közérzet, el is felejtettük a dolgot. Jan végén 1 hétre, enyhe bizonytalanágérzet formájában visszatért a szédülés, de hamar elmúlt. Február elején, a visszatérő szemgyulladásaim sokadika megérkezett: újból episcleritis a bal szemen, amit kb 6 hétig szteroidokkal, szemnyomás csökkentővel kezeltek (ez a gyulladás sokkal makacsabb volt mint az előzők, amik 5 nap alatt maradéktalanul elmúltak) . A szemem pirossága, fájdalmai megszüntek, de néha mintha a szemgolyót, vagy a szemüreget "érezném", nem fáj, csak úgy tűnik mintha ott azért valami mégsem lenne rendben. (OCT, látótér, egyéb műszeres szemészeti vizsgálatok: OK) Ezt még a mai napig is hetente kb 1-2x érzem. Pont a visszatérő szemgyulladások miatt most alaposan kivizsgáltak: szerológia, immunológia, UH, labor, fogászat, Fog, tüdőgondozó, nőgyógy negatív. Neurológia negatív, de mivel a koponya MRI-n láttak pici demyelenizációs gócokat, Neur. klinikán SM-re megvizsgált szakorvos, aki azt mondta hogy nem vagyok sm-es, a demyel. gócok szerinte nem kórosak, nem is biztos hogy demyielinizációk. Sajnos azonban 2 hete újabban szédülök, émelygek, zsibbad mindkét karom időnként (ezt a sm-es drnőnek elmondtam, de szerinte ez sem sm jel az esetemben) és néha, kb 2 naponta 1x sípol is a fülem kb 10 mp-ig, majd halkulva elmúlik. De észrevettem, hogy a számítógépnél mintha rosszabbul látnék, és néha a számítógép vibrálása kifejezeten erősíti a szédülést, sőt hányingert idéz elő. Amikor nem számítógépezek, a látásommal nem hoznám összefüggésbe az akkor is megjelenő szédülgetést... A tüneteim ismeretében kérdésem sok van: 1) neurológián mind az általános, mind a koponya MRI vizsgálatok alapján nem találtak okot. Lehetséges mégiscsak, hogy az ütés következtében valami idegi probléma van, amit nem lehet egyszerűen kimutatni? Úgy hallottam, hogy a vibráló, stroboszkóp jellegű villódzások különböző idegi problémákra rosszul hatnak. 2) miután negatív az 1 héttel ezelőtti utolsó szemészeti kontrollom is, lehet-e hogy a szédülés mégiscsak valamiféle szemészeti problémával függ össze? Igen zavaró, hogy nem tudok dolgozni a számítógépen, mert erősödik a rosszullétem ha a monitorra nézek! Mitől lehet hogy néha "érzem a szemem és szemüregem"? 3) Az MRI-n látott eltérés a következő: "centrum semiovale magasságában centralisan subcorticalisan ill. cella media magasságában egy-egy fokozott jeladású, v.s. demyelinisatios góc van, amely elsősorban vasc. eredetre utal. Vél: bizonytalan gócok bal oldalon a fehérállományban. Fél év múlva kontroll." Ez is a bal oldalon van, mint ahogy a bal szememre jön vissza már 4 éve a szemgyulladás. És inkább a bal fülem sípol, bár már a jobb is 1x. Miután a szakrendelő neurológusa a Neurológiai klinikán autoimmun betegségek hátterének felderítését kezeményezte, de "csak" sm-es specialistáig jutottam el, kérdezem, hogy hogyan kellene tovább mennem egy esetleges idegi alapú autoimmun betegség kivizsgálása irányába? Úgy tudom nem csak az sm autoimm jellegű, és jár visszatérő episcleritissel. 4) Ha nyaki gerinc eredetű lenne a szédülés (időnkénti karzsibbadások miatt, amik most a jelenlegi szédüléssel együtt jelentkeztek először) akkor belefér a ritkán, de mégiscsak a mostani tünetkörben megjelenő fülzúgás és a monitorozásra rosszabbodó szédülés érzet? 5) Ha fül eredetű a szédülés, akkor is előfordulhat hogy a monitorozás rossz hatással van rá? 6) Ezüst kolloid mint gyulladás csökkentő, arany kolloid mint idegrendszer segítő, búzafű mint "csodaszer" ajánlottak-e ilyen esetekben? Elnézést kell kérnem hogy ilyen hosszan írom a problémámat, de sajnos olyan sokan vizsgálnak, és már minden orvos úgy tűnik "elvesztette a motivációját" a problémáimban (a szakr. neurológusa pl. már Frontint írt fel, hogy már nincs más ötlete, persze a tüneteim ugyanúgy megvannak...; szemész rendszeresen megnéz kontrollon, mondja minden kitűnő és hazaküld; otoneurológusnak utolsó ötlete a nyaki meszesedésre rtg volt, ami negatív lett...) . Szükségem lenne egy "DR House"-ra, Ön tudna segíteni kérem: o))? Türelmét és válaszát előre is nagyon köszönöm! Sz Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza szédülés témában

Kedves Zsuzsa!

Véleményem szerint "idegi eredetű autoimmun betegség" irányába kutakodni felesleges, mivel az MR-en leírt gócokat vascularis eredetűnek tartották, azaz az agyban lévő kiserek valamikori károsodása okozta az idegpályák burkának pusztulását. A panaszok alapján én is leginkább nyaki gerinc eredetűnek gondolnám a szédülését, karzsibbadását. Ehhez nem feltétlenül szükséges a nyak meszesedése, elegendő a gerinc melletti izmok merevsége, "görcse" is. Az, hogy a monitor előtt panaszai fokozódnak szintén ezzel, illetve a szemizmok elfáradásával hozhatók összefüggésbe. Próbáljon meg masszázsra, gyógytornára, fizikoterápiára járni, illetve a monitor előtt kb. 20-30 percenként szem illetve nyaktornát végezni. Nagy valószínűséggel ezektől az egyszerű dolgoktól panaszai mérséklődni fognak.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kérdés: 2009. május 10., 21:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 11:33
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
A koponya MR vizsgálata
Nolicin mellékhatása
Mri lelet kiértékelése
Látásvesztés, ájulás határáig.