Szédülés és járásbizonytalanság

Kedves Doktor Nő/Úr!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy több mint egy éve szédüléssel és járásbizonytalansággal küzdök. Több orvosnál is jártam, mire kiderült, hogy a szédülésem belsőfül betegségből adódik, amire kaptam Betasercet. A gyógyszer szedésétől a szédülésem jelentősen javult, de nem szűnt meg teljesen. Közben fejkörzéseket, mozgatásokat kellett végeznem, hogy gyorsabban javuljon a szédülésem, de az egyik felfelé irányuló fej mozdulattól az egész nyakam megmerevedett. A legkisebb mozdulattól is iszonyú szúró jellegű fájdalmat éreztem a nyaki csigolyáimnál, ezért elmentem egy csontkovácshoz, aki tapintással “végignézte” a gerincemet, és megállapította, hogy a nyaki első két csigolyám és a Th.XII-L.I között kis porckorongsérvet érez, és megjegyezte, hogy a lumbális részen is rendellenesség van. Hetente két alkalommal járok hozzá és a nyaki kötöttséget sikerült teljesen kimozgatnia. Majd MR készült majdnem az egész gerincemről, ami alátámasztotta, hogy a Th.XII és L.I között valóban kis porckorongsérvem, a Th.X-L.III között kis Schmorl herniák illetve az alsó háti szakaszon enyhe mértékű Schauermann betegségem van. Szédülésem azóta teljesen megszűnt, a jelenlegi panaszaim: gyomorszáj és mellkas vonalában rendszeresen fájdalmat érzek. A combom néha elzsibbad, ilyenkor az alsó végtagjaimba sugárzik a zsibbadás. Lábszáramban az izmok gyakran begörcsölnek. A térdemben kb. heti rendszerességgel hirtelen jövő erőteljes szúró fájdalmat érzek (ez előjön ülő helyzetben is). A legzavaróbb az, hogy járás közben folyamatosan bizonytalanságot érzek: lépéskor túlzottan nagy vagy kis erővel lököm el magam a földtől, amitől úgy érzem, mintha az egyensúlyomból picit kibillennék, emellett enyhe csúszkáló érzést érzek.

Panaszaimmal jártam fül-orr-gégészeknél, neurológusoknál, otoneurológusnál, pszichiátereknél, reumatológusnál, de mindenki azt mondja, hogy ez nem az ő szakterülete, és egymáshoz küldözgetnek, de érdemben senki nem tesz semmit. Pl.: most utoljára a reumatológus azt mondta, hogy ő nem tudja, mitől érezhetem a járásbizonytalanságot és azt javasolta, hogy menjek vissza neurológushoz, de a neurológus mondta azt, hogy ez a reumatológiához tartozik.

Nem tudom, hogy most mit tegyek érdemes-e neurológushoz elmenni, hisz már voltam 2-nél is és nem mondtak semmit, ami segítene. Ráadásul, amikor TB-sen megyek szinte nem is érdekli őket a panaszaim. Lassan kezdem elveszteni a reményt, hogy valaha is újra rendesen közlekedjek mindenféle zavaró érzés nélkül.

Köszönöm, ha panaszaimat végigolvasta, és elnézést, hogy a “kérdésem” ilyen hosszúra nyúlt.

Tisztelettel: egy csalódott beteg (21 éves)

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

Kedves Kérdező!

A neurológiai tüneteinek ismerete nagyon hiányzik ahhoz, hogy megfelelő véleményt tudjak mondani. Úgy gondolom, a jelenleg felsorolt panaszai más-más eredetűek. A  gyomorszáj és mellkasi fájdalom hátterében állhat fokozott gyomorsavtermelés és következményes gyomorsav visszafolyás a nyelőcsőbe. A combfájdalom lehet gerinc eredtű, de okozhatja a lágyékhajlatban lévő ideg nyomódása is. A lábszárgörcs magnézium és kalciumhiány miatt jelentkezik leggyakrabban, próbálja pótolni ezeket. A járászavar -egyensúlyzavar nem biztos, hogy gerinc eredetű, ismételt ideggyógyászati vizsgálat lenne szükséges.

 

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. április 21., 10:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:14
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás
fej felszínének fájdalma
Aneurysma gyanú