A koponya MR vizsgálata

Tisztelt Doktor úr! Őszinte, laikus nyelven is érthető véleményére lennék kíváncsi az alábbi lelettel kapcsolatban, és a lehetséges gyógymódra. Nagyon fontos lenne tudnom, köszönöm! A koponya MR vizsgálata TI sagittalis, T2 coronalis, T2, FLAIR, diffusie súlyozott axialis síkú felvételeket készítettünk Beutalón: szédülékenység. Normális tágasságú, középvonali helyzetű, szimmetrikus kamrarendszer ábrázolódott. A felszíni liquorterek is normális tágasságúak. A periventricularis fehérállomány sávszerűen jelintenzív. A cella media és corona radiata síkjában mindkét oldalon számos apró, néhány mm-es, a T2 és FLAIR képeken jelintenziv képlet ábrázolódott, diffúziógátlás nélkül. Az agyállományban máshol kóros jelintenzitás eltérés, térszűkitésre utaló jel nem látható. Az os frontale és parietale vaskosabb. A craniocervicalis átmenetben ép viszonyok ábrázolódtak. A sinusok légtartóak. Vélemény: Hyperostosis interna. Vascularis encephalopathia, multiplex apró fehérállományi laesiok mindkét oldalon, vs. vascularis eredettel. Egyebekben negatív vizsgálat. 66 éves nőről van szó, túlsúllyal, Hashimotoval, amire szedi a gyógyszert. Élete végéig vérhigítót kell szednie korábbi két trombózisa és egy embólia miatt. Szédülékeny, néha keveri a neveket, nyaka, dereka erősen fáj, kisugárzással. Ügyetlen sokszor, pl ülve felborítja a poharat, ha érte nyúl. Mozgása döcögős, hamar fárad, nem tud sétálni 1 kilómétert sem rendesen, mert fáj mindene. Fogyás folyamatban van, emellett heti 4x gyógytornázik, abból 1 alkalom a terapeutával történik. Mentálisan ezeken kívül éppnek tűnik, fiatalos gondolkodású, mégis levert. Nehezen alszik, éjjel többször felkel, sokat jár az agya mindenen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza szédülés témában

Kedves Kérdező!

Ennyiből érdemben nyilatkozni nem lehet. A koponya MR-en magasvérnyomás-betegségre jellemző eltérések ábrázolódnak, agyi kisérbetegség valószínűsíthető (érelmeszesedés). A tünetek széles skáláját ez nem magyarázza, különösen a fogyást nem. Célszerű egyeztetni a háziorvossal illetve a gondozó neurológussal.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. október 28., 15:31; Megválaszolva: 2021. október 30., 08:25
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Nolicin mellékhatása
Mri lelet kiértékelése
Látásvesztés, ájulás határáig.
Szputnyik vakcina