Évek óta tartó szédülés

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta tartó szédüléssel küszködöm. Nem forgó jellegű, inkább egyensúlyproblémák, bizonytalan járás a jellemző. Úgy tudnám leírni, mintha nem menne elég vér/oxigén az agyamba, mintha egy hajón lennék egész nap. Ritkán fejfájással is párosul 2017. májusában bal oldali hallásvesztésem volt (akut hallásvesztés) . Kórházban szteroid és nootropil kezelést kaptam. Akkori koponya MR felvételen elváltozást nem találtak. Néhány hétre rá csaknem 100%-osan visszatért a hallásom. Ezt követően 2017. november tájékán kezdődtek a szédüléses problémáim, eleinte csak reggelente/délelőttönként. Vérvétel pajzsmirigy problémákra utaló jeleket mutatott (TSH és FT4 érték) . Autoimmun hypothyreosis-ra diagnosztizáltak, az értékeimet sikerült beállítani. Az endokrinológus doktornő azt mondta, emiatt a betegség miatt nagyon kicsi az esélye, hogy szédülök, nem nagyon találkozott ilyen esettel. Az évek során jártam gyógytornára, masszázsra, Eppley-manővert csináltam rengeteget, szedtem értágító gyógyszert, betahistint, betasercet (mindegyiket orvosi ajánlásra természetesen) . Sajnos semmi nem segített. Többször voltam orr-fül-gégésznél, de semmit elváltozást nem talált, ő is a gyógytornát és hasonlókat ajánlott. Neurológusnál is jártam másfél éve, ő sem tudott segíteni, csak az Eppley-manővert ajánlotta. Friss koponya-hallójárati MR felvételemen azt a diagnózist állították fel, hogy a jobb oldali hallójáratban az AICA egy vascularis hurkot képezve a hallójárat kb. feléig beterjed, a benne futó idegeket keresztezi (2-es típus) . Tegnapi napon jártam idegsebész/ideggyógyász doktornál, ő azt mondta, hogy ez születési rendellenesség, nincs vele teendő. Mint kiderült, már a 2017-es MR leletemen is látható volt ez az elváltozás. Viszont sajnos ettől jobban nem lettem. Nyaki gerinc MR vizsgálaton is voltam bő fél évvel ezelőtt, diagnózis: kezdődő protrusió a C.V. szintben. Esetleg valami tanácsot tudna adni, milyen vizsgálatot érdemes még elvégeztetni, hogyan tovább az úton? Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza szédülés, járásbizonytalanság témában

Kedves Kérdező!

Szerencsére az eddigi vizsgálatok érdemi eltérést nem mutattak ki szédülése hátterében. Nagyon gyakran előfordul, hogy a szédüléses panaszok kezdetekor van valamiféle kiváltó ok, mely megszűnik, de valamiért a szédülés állandósul és már gyakran szorongással, alvászavarral, depresszióval jár (ún. krónikus szédülés szindróma) . Ilyenkor fél éves hangulatjavító kezelés hatékony tud lenni. Persze írásban, néhány mondat alapján nehéz érdemi diagnózist adni.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. január 19., 08:21; Megválaszolva: 2021. január 19., 09:29
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
2 hete tartó nyomásérzés a fejen?
Tisztelt Doktor Úr! 2 hete tapasztalok főleg napközben nyomásérzést, néha fájdalmat a fejem tetején, ill. a halántékomnál két oldalt. Ez főleg...
Korona-vírus vakcina oltóanyag-a...
Tisztelt Dr. Fehér Gergely Doktor Úr! Börzsei Sándor vagyok azt szeretném kérdezni Őntől,hogy nekem november 10.-én volt Budapesten a Honvéd...
Koponya MR vizsgálat eredménye
Szükséges CT vizsgálat?