• Indokolt-e carotis műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A jobb oldali carotis 90%-ban el van záródva. A CT vizsgálat viszont kimutatta, hogy a fokozatos elzáródás létrehozott egy elkerülő érhálózatot, amely az agy vérellátását biztosítja.Ebben az esetben is mindenképpen szükséges lehet a műtét, vagy elkerülhető az? A műtéti kockázat úgy tudom igen nagy, a szélütés veszélye végett. Panaszmentes vagyok, kisebb átmeneti szédülés miatt carotis uh. vizsgálata során derült ki a meszesedés. A CT vizsgálat eredményéből még kiemelnék néhány elemet, ami talán fontos lehet a válaszát illetően: Parietalisan egy kb.23 mm-es corticalis-suborticalis lokalizációjú hypodenzitás figyelhető meg, mely régi infarcus represental. Egy további, hátsó területi határzónának megfeleltethető háromszög alakú hypodenzitás mutatkozik jobb oldalon, melynek legnagyobb átmérője 25mm. A nucleus caudatus fejben egy 6mm-es chronikus lacunaris infarctus nyoma. A jobb carotis communis és longált interna átmenetében durva meszes plakk 90%-ot meghaladó szűkületet eredményez. Az ér az ellenoldalinál kissé kisebb kaliberrel, de további focalis szűkület nélkül telődik. Kérem a lehetőségekhez mérten mielőbbi válaszát, mert a műtét időpontáról pár napon belül döntés születik. Köszönettel!

        Dr. Fehér Gergely válasza a szédülés, nyaki érszűkület, műtét, stenosis témában

        Kedves Kérdező! A carotis érszűkület műtéti megoldása abban az esetben kötelezően ajánlott elvégezni, ha a betegnek a szűkülettel összefüggésben agyi keringészavar (stroke) lépett fel fél éven belül. Amennyiben ezt tünetmentesen, szűrővizsgálat során fedezik fel, akkor esetleges műtéti megoldás is szóba jöhet a haszon-kockázat gondos mérlegelésével (a leírt keringészavarnak megfelelő eltérések inkább ezirányba viszik el a dolgot), de akár a gyógyszeres kezelés is megfelelő hatékonyságú lehet ezesetben. Egyébként a szédülésnek semmi köze a carotis szűkülethez, ezzel nincs összefüggésben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. szeptember 19., 10:47; Megválaszolva: 2020. szeptember 20., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: