• Mi a teendő, ha az MRA felvétel agyi értágulatot mutatott ki?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő / Doktor úr! Két hete jártam Agyi MR + MRA vizsgálaton szédülés miatt, és a leleten a következő megállapítás szerepel: "Az intracranialis MRA felvételeken mk. ACA-n valamint a bal ACM perifériás területén kb 2 mm-es tágulat látható." Mellékeltem egy képet is a felvételről. Harminchárom éves férfi vagyok. Megállapított magasvérnyomás-betegségem van, amely évekig jól volt kezelve napi 50 mg Lavestrával, az utóbbi fél évben azonban elszálltak a vérnyomás értékek, így növelni kellett az adagot napi 100 mg-ra, illetve a kardiológus szakorvos 10 mg Lercatont is felírt mellé. Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel kapcsolatban van-e valami teendő? Érdemes-e valamilyen szakorvoshoz fordulni, milyen kockázatai vannak, illetve szükségesek-e életmódbeli változások? Válaszát köszönöm előre is!

        Dr. Fehér Gergely válasza a értágulat témában

        Kedves Kérdező! A leírt tágulat(ok) a szédüléssel nincsenek összefüggésben, mellékleletek, de ez sima MR-en nehezen megítélhető. Mindazonáltal javasolt ennek tisztázása, hogy az értágulat (aneurizma?) fennáll-e vagy sem, ehhez érfestéses MR vagy CT vizsgálat elvégzése szükséges. Ha aneurizma valóban ábrázolódik, akkor annak idegsebészeti véleményezése javasolt. Bővebben erről itt olvashat: https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/25167/agyi-aneurizmak Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. június 30., 18:31; Megválaszolva: 2020. július 01., 10:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.