• Als vagy egyéb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Úr! Aggodalmamat szeretném önnel megosztani. Tavalyi év decemberében vettem észre magamon izomrángásokat, gyakorlatilag testszerte. Akkor neurológiai vizsgálatot csináltattam ( 2 orvos is látott). Készült BAEP, ENG, valamint a tavalyi év elején fejfájás miatt készült koponya MR és CT is. Gyakorlatilag minden vizsgálatom negatív lett. A rángások abba is maradtak. 2 hete vettem újra észre magamon a rángásokat, és egyből eszembe jutott a rettegett kór: ALS. A rángások megvannak testszerte,mind két lábon (vádli, comb, térdek), kézen, néha arcon is. Ami igazán megijesztett az a következő: Láttam, ahogy a neurológus pöckölgeti, ütögeti a kezemet, lábamat, mondta is hogy provokálható rángásokat keres. Megpöckölve a vádlimat, szinte megfagytam amikor láttam, hogy bizony beráng. Azóta ezt számtalanszor megismételtem, és van amikor beráng és van amikor nem. Nem titkoltan hipochonder vagyok, de kérem ne ez alapján ítéljen meg. A leírtak alapján valószínűsíthető az als? A provokálható izomrángások betegség gyanúsak, vagy ez normál esetben is előfordul? Igyekszem személyesen elmenni neurológushoz, de nyilván nem könnyű időpontot kérni. Válaszát aggódva várom.

        Dr. Fehér Gergely válasza a izomrángás, fejfájás témában

        Kedves Kérdező! Írásban, néhány mondat alapján elég nehéz diagnosztizálni. Izomrángások normális körülmények között is előfordulhatnak, testszerte mindenhol jelentkező izomrángás ALS-ben gyakorlatilag nincs, továbbá az ALS egy folyamatosan romló betegség, nincsenek benne megállások, szünetek, a panaszok nem múlnak el teljesen, majd visszatérnek, mint az Ön esetében. Az, hogy minden vizsgálat negatív, megnyugtató ebben az esetben. De érdemben nyilatkozni csak az Ön részletes kikérdezése és neurológiai vizsgálata után lehet. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. május 20., 16:52; Megválaszolva: 2020. május 21., 08:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: