• Mi lehet ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Tüneteim július közepén kezdődtek egy igen erős felfázással. Antibiotikumos kezelést kaptam rá, amit a háziorvosom írt fel. Miután elmúlt a felfázás utána rá egy héttel éreztem a köldökömnél majd a jobb alhasamnál szúró fájdalmat. Beutalót kaptam a sürgősségire vakbél gyanúja miatt. Nem találtak arra utaló jelet, viszont találtak egy cisztát és hasűri folyadékot a jobb alhasnál, és a vizeletem tele volt még baktériummal. Erre is kaptam még antibiotikumot, de a fájdalom továbbra is megmaradt. Elmentem ezután nőgyógyászhoz, és ott kiderült, hogy a hasűri folyadék és a ciszta is eltűnt, a rákszűrés eredménye is negatív lett. A fájdalom továbbra is megmaradt, sőt fel is erősödött, mert annyit lett nyomkodva a hasam. Jártam gasztroenterológusnál, aki azt mondta, hogy vastagbélgyulladásom van. Erre is kaptam antibiotikumot, de a panaszaim továbbra sem szűntek. Utána visszamentem a gasztroenterológushoz, és azt mondta, hogy akkor valószínűleg a gerincemmel lesz a probléma. Elmentem egy gerincklinikára, ahol nem állapítottak meg semmi kórosat, csak egy kis túlterheltséget és, hogy a csípőm sem úgy áll, ahogy kéne. (Ez szeptember elején volt) Azt mondták, hogy mielőtt elkezdeném a gerinctornát, manuálterápiára kell járnom, hogy a hasi panaszaim megszűnjenek. Minden héten egyszer elmentem egy manuálra, ahol a hasamat kezelte, és mondta is az orvos, hogy jobb oldalt sokkal feszesebbek az izmok, és nyomásra nekem nagyon fájt. Viszont minél többet lett nyomkodva annál rosszabb lett, aztán ha pár napig pihentettem, akkor enyhült a fájdalom. Ez egy igen stresszes időszak volt nekem, mert egyáltalán senki nem tudta megmondani, hogy mi okozza a panaszaimat. Elég sok pánikrohamom volt, és volt, hogy olyan szinten bestresszeltem, hogy hánytam. Szeptember végén eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, mert ki fogom magam készíteni, 5 kilót fogytam, és amúgy is igen vékony vagyok (alapjáraton 49kiló), de akkor lefogytam 44-45kilóra. Ebben az időben elkezdtem kevésbé odafigyelni a hasi panaszaimra, ami egyébként kiterjedt már a derekamra is. Október közepe felé elkezdtem nyújtani, és kicsit tornázni, és azt vettem észre, hogy ezeket a hasi panaszokat akkor kezdem el érezni, amikor tornázok, tehát én nem tudok másra gondolni, hogy valami izom vagy ideg sérült. De nem akartam több orvoshoz menni, gondoltam majd együtt élek ezzel a panasszal. November 5-én pedig éreztem egy csomót a mellemben, ami hatalmas stresszt váltott ki belőlem, amíg nem jutottam el emlőultrahangra, addig minden nap stresszeltem. November 7-én kezdtem el az első gerinctornámat, ami kicsit megterhelő volt. November 11-én kezdtem el dolgozni, ahol 8 órán keresztül ültem és egész héten így volt. November 13-án mentem el ultrahangra, ahol egy 1cm-es daganatot diagnosztizáltak, ami valószínűleg jó indulatú. Viszont november 14-én a munkában lettem figyelmes apróbb rángásokra a lábamban. November 16-án este nehezen kaptam levegőt, és lüktetést éreztem a fejemben, a tarkómnál. Panaszaim nem szűntek, és november 17-én kórházba kerültem ezekkel a tünetekkel. Nyaki gerinc és koponya MR (kontrasztanyagos) negatív eredmény, a véreredményem is jó lett. Akkor bent tartottak két napot, kaptam Frontint is. Ott kezdtem el érezni a hüvelykujjamnál is rángásokat, de úgy hogy be is mozdította az ujjamat. November 19-én engedtek haza. November 20-án elmentem az utolsó manuálterápiás kezelésre, ahol a hasamat nyomkodta megint az orvos. Ezután pár napra már az egész testemen mindenhol éreztem a rángásokat. A fejemen , sokszor ha ásítok egyből elkezd rángani a számnál, a szemöldökömnél, a nyakamnál. A hasamban is érzem, van hogy a mellemnél, a fenekemben, az oldalamnál, a bordánál. Sokszor a fülem is elkezd lüktetni, mintha ott is rángana egy ideg. A karomnál is rengetegszer megrándul egy izom, az ujjaimat is sokszor bemozdítja, viszont 90%-ban a lábaimban érzem és a talpamban. Ahogy leülök, lefekszem már rángatóznak. Van, hogy egy pillanatig, de van hogy hatalmas sebességgel kezdenek el. Az utóbbi napokban pedig olyan mintha egy telefon rezegne bennem, általában a combomban és a vádlimban, de nagyon rémisztő. Ha nyújtózkodok, akkor is valahol elkezd rángani egy izom. Sokszor a gerincemnél nyilaló fájdalmat érzek. Voltam ENG/EMG vizsgálaton 2-n is, ami negatív eredménnyel zárult. A neurológus annyit mondott, hogy testszerte igen élénk sajátreflexek vannak, de minden más rendben van. Szedtem magnéziumot, d vitamint és kálciumot, de nem javult a helyzet. Sőt, szerint a mg fel sem szívódott, mert hasmenésem volt tőle. Nagyon aggaszt a dolog. Sehogy sem múlik el és nagyon aggódom, hogy ALS-em van. Maga mit gondol erről, van miért aggódnom? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fehér Gergely válasza a izomrángás, ALS, fejfájás, zsibbadás, szédülés témában

        Kedves Kérdező! Elég nehéz áttekintenem a kórtörténetet. A hasi fájdalom/lázas állapot kapcsán háti (thoracalis) gerinc MR szóba jön esetleges gyulladásos, egyéb eltérés kizárása céljából. Az megnyugtató, hogy a koponya és a nyaki gerinc MR negatív, továbbá ENG/EMG ALS-t ki tud zárni. Javasolnám nagylabor elvégzését (pl pajzsmirigy betegség mind pszichés, mind testi tüneteket okozhat). Rángások okán EEG szóba jöhet, bár epilepsziára nem típusos a kép. Összességében egy labor, háti gerinc MR és EEG jöhet még szóba, továbbá javaslom pánikbetegség miatt szakemberhez forduljon. Írásban nehéz diagnosztizálni, végleges vélemény egy alapos kikérdezés, orvosi vizsgálat és az eremények áttekintése után adható. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. január 12., 10:01; Megválaszolva: 2020. január 14., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: