• Milyen betegség ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Úr! Tanácsára, véleményére lennék kíváncsi. Tavasszal fejfájásom, szédülésem volt, amivel elmentem egy magán neurológushoz, aki fizikális neurológiai vizsgálatokat végzett rajtam, nem véleményezett semmi kórosat, de saját megnyugtatásomra elmentem egy magán MRI és CT (koponya, kontrasztanyag nélküli) vizsgálatokra, amik organikus eltérést nem találtak.Készült még BAEP vizsgálat is, ami szintén negatív lett. 3-4 hónapra el is tűnt a fejfájásom, de sajnos szeptember környékén visszatért. Társult hozzá szem tikkelés, émelygés,enyhe memóriazavar. Szerencsére egy neurológiai vizsgálatot követően, hosszan 2-3 hónap várakozás után elmúlt a fejfájásom. Néhány hete viszont az alábbi tüneteket vettem észre magamon: A szemtikkelés megmaradt, de a szemöldököm is enyhén meg-meg rándul, és az orrom tövénél is érzek hasonlót. Ha a felső ajkamat felhúzom ( mintha vicsorítanék), akkor ott is érzek enyhe rángatózást, ami látható is. Ugyanez a helyzet a nyakamnál, hogy megfeszítem az izmamat, akkor ott is elkezd rángatózni. A legbosszantóbb fekvő, nyugalmi pozícióban a kezeimen, és a lábaimon megjelenő ( leginkább a jobb ) látható izomrángások. 1-1 izom mozog akaratlanul, mozgásra, dörzsölésre el-el múlik, de számomra nagyon ijesztő és bosszantó. Néha a szegcsontomnál is megjelenik 1-1 rángás, és a hátamnál, oldalmnál is érzek 1-1 pillanatra fájdalmat. Féle, hogy a légzésem is lefog állni. Alvás csak enyhe nyugtatóval megy mostanában. Térdem, könyököm, ujjaim töve ( azt hiszem itt vannak az ízületek), szoktak fájni, de ez nem új keletű dolog, volt már ilyen 1 éve is, talán még régebb óta,idén szeptemberben is. Reumatológus véleményét mellékelem. Nyújtózkodáskor jobb lábam szokott megremegni, illetve mikor például felkelek, akkor rátámaszkodok a bal könyökömre, akkor a kezemen érzek enyhe remegést. Izomgyengeséget nem tapasztalok, nehezebb dolgokat is könnyedén viszek, munkám révén elég sok finom, aprólékos dolgok kell megoldanom. DE szerintem mindenkivel volt már olyan, hogy egy tollat nehezebb volt megfognia, de egy kis masszírozás után könnyebb lett. Ami még kb 3 hónapja megvan tünetem: az a kéz-lábremgés. Ez főleg a bal kezemben-lábamban tapasztalható. Neurológusom kb 1 hónapja végzett rajtam fizikális vizsgálatot, ő semmi kórsat nem észlelt. ( reflexek, mozgás, orr-ujjhegy próba, általános vizsgálatok ). Szemészeten szemnyomásmérés, szemfenékvizsgálkat negatív. 2 hónapos vérképemben enyhén emelkedett koleszterin szint, és enyhén emelkedett GPT értékek voltak. Pajzsmirigy érték is rendben volt. Nagyon aggódom amiatt hogy ALS betegségem van, gyakorlatilag nem tudok másra gondolni, és egyszerűen bosszant hogy nem veszik észre a tünetekből. Kérem Főorvos urat, hogy véleményezze a tüneteimet, és milyen betegségekre utalhat ez? Lehet ez egyszerűen pszichés? Sajnos elég erőteljes hipochondriával küzdök, de persze ez nem zárhatja ki, hogy komolyabb betegség is legyen. Milyen irányba induljak el? Eléggé elkeserítő már ez a helyzet. Várom válaszát, Üdvözlettel: N.D.

        Dr. Fehér Gergely válasza a izomrángás témában

        Kedves Kérdező! A panaszok elég szerteágazóak és nehezen tudok kiigazodni rajtuk. Az, hogy a fejfájás okán készült koponya MR és CT negatív lett, mindenképpen megnyugtató dolog. A testszerte jelentkező izomrángások nem jellemzőek ALS kezdeti stádiumára, ott nyelés- vagy beszédzavar a leggyakoribb izomfogyás és rángások mellett, az izomrángás önmagában nem biztosan kóros, főleg, ha csak egy-egy pillanatra van. Epilepsziára sem típusos a kép. Felmerülhet a pszichés háttér szerepe is, főleg, hogy minden vizsgálat negatív eddig. Persze néhány mondat alapján nehéz diagnosztizálni, javaslom, keresse fel gondozó orvosát. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2019. december 28., 10:56; Megválaszolva: 2019. december 31., 07:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: