• MRI értékelés, értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az alábbi lelet értékelésében, értelmezésében kérném a segítségét. "Klinikum/kérdés: Az anamnézisben bal oldali végtag zsibbadás szerepel. Az ágyéki gerinc MRI vizsgálatát végeztük el a SIEMENS MAGNETOM AERA 1.5 T MRI berendezésenT1, T2 súlyozott és STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis, valamint T1, T2 súlyozott axialis mérésekkel a TH. XI és az S.II segmentum között. Lelet: A lumbalis lordosis fokozott, kisfokú S alakú scoliosis látható. A csigolyák magassága megtartott. A peremeken osteophyták láthatók. A L4-5 csigolya egymás felé tekintő zárólemezei területén kiterjedt T1 - T2 fokozott jelmenet látható ( Modic II) A lumbalis discusok jelmenete T2-STIR mérésen csökkent. Az L4-5 segmentumban körkörös protrusio látható, gyöki érintettség nélkül. Dorsalisan az L4-5 segmentumban pontszerű T2 fokozott jelmenet látható, mely annulus fibrosus szakadásnak tartható. A conus normális vastagságú és jelintenzitású, az L1 szegmentum magasságában végződik. A canalis spinalis tágassága megtartott. A lágyrészek és a myelon területén eltérés nem mutatkozik. Vélemény: Spondylosis et scoliosis lumbalis Polydiscopathia Modic II Protrusio disci intervertebralis L4-5, gyöki compresszió nélkül."

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a MRI témában

        Kedves Kérdező! A képalkotó vizsgálat enyhe fokú mozgásrendszeri elváltozásokat jelez. Kisebb fokú gerincferdülés,a csigolyákon régebbi gyulladás maradványtünetei, a porckorongok vízhiányos állapota, az ágyéki IV-V.csigolya közötti résben kitüremkedés is látható.Mindez az idegi képleteket, gerincvelőt, ideggyököket nem érinti. Mozgásszervi panaszaira torna, fizioterápia javasolható.Fontos lenne a parkinsonos tünetek megfelelő kezelése is. Minden jót kívánok. Üdvözlettel:dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. szeptember 30., 10:57; Megválaszolva: 2019. október 01., 06:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: