• Neurológiai probléma lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr! 25 éves sportos alkatú férfi vagyok, szorongásos hipochondriás problémám többféle tünetet öltött az elmúlt hetekben, hónapokban (fullasztó légszomj érzés, szívdobogás, enyhe bizonytalanság érzés, fáradékonyság). Sajnos csak e hónap végére kaptam időpontot pszichiáterhez. Néhány napja a következő tüneteket érzem: nyaki furcsa érzés, ami néha átsugárzik a tarkóba, illetve mintha a szemeim mögé is néha. Nem fájdalomként írnám le, hanem egy kellemetlen érzésként, mintha el lenne nehezülve a nyakam, tompa tarkófájással. Folyamatos, változó intenzitású bizonytalanságérzésem van, ami van, hogy tűrhető, néha nagyon ijesztő, mintha "el akarnék ájulni", de ilyen még nem történt. Tudok egyenes járni, nem dülöngélek, de úgy érzem, mintha bizonytalan lenne az egyensúlyom. Fekvéskor szinte semennyire sem érzem, üléskor pedig enyhébben, mint amikor járkálok. A nap nagy részében le vannak hűlve és néha izzadnak a végtagjaim, és szorongok, kétségbe vagyok esve, hogy mi okozhatja a panaszaimat. Nem merek jóformán sehová sem kimozdulni mert annyira ijesztőnek és veszélyesnek élem meg a panaszaimat. Amikor edzek, akkor gyakorlat közben nem érzem a tünetet, (talán mert nem oda figyelek) csak a gyakorlat végeztével. Nagyon sokat ülök számítógép előtt és sajnos hanyag a tartásom is. Amikor a nyakamat mozgatom vagy terhelem bizonyos gyakorlatokkal, akkor kellemetlenebb ez a "szédülés". 2 hónapja volt vérvételem alhasi panaszok kapcsán, nem volt eltérés. Néhány hete csináltak EKG-t, mértek vérnyomást, vér-oxigén szintet egy pánikroham kapcsán az ügyeleten, minden rendben volt. 2 hete pulmonológiai vizsgálaton estem át a légszomj érzése miatt, mindent rendben találtak. Azóta a légszomj szinte megszűnt teljesen. Mit tanácsol a kedves Doktor úr, javasolt lehet egyéb szakrendelés felkeresése ezzel a problémával, vagy a pszichiáterre hagyatkozzam?

        Dr. Fehér Gergely válasza a szédülés témában

        Kedves Kérdező! Nehéz a panaszok alapján egyértelmű diagnózist felállítani, valószínűleg jelentős mértékű szorongás is áll a háttérben. A panaszok túlnyomó többsége pszichés eredetűnek tűnik. A szédülés hátterében az esetek döntő részében súlyos betegség, eltérés nem áll. Célszerű szakemberhez fordulnia (szédülés kezelésében jártas neurológus), szükség esetén koponya MR megnyugtatóan tisztázhatja a helyzetet. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2019. július 17., 12:41; Megválaszolva: 2019. július 18., 08:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: