• Érdeklődöm !

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Véleményét szeretném kérni, az utóbb készült MR vizsgálati leletből kiemelt néhány mondat tekintetében." A C.V-VI. csigolyák magassága diffuse kissé csökknet, egymásfelé tekintő fedőlemezeik egyenetlenek, alattuk T1 és T2 szekvencián magas, zsírelnyomásos szekvencián alacsony jelintenzitásu sáv látható, mely Modic-II degenerácónak megfelelhet. A C.V discus környezetében a csigolyákban oedémás degeneratió, bal oldalon dorsálisan az elülső gyököt elérő csőrképződés. A discusol kp. fokban dehydratáltak. A L.II-III. csigolyák egymásfelé tekintő fedőlemezei alatt széles, T1 és T2 szekvencián magas jelintenzitású sáv látható, mely zsíros, MODIC-II degenerációnak megfelelhet. A L.III-IV. csigolyák alsó fedőlemezei alatt széles, T2 és STIR szekvencián, magas jelintenzitásu sáv látható, mely oedémás, MODIC-I degenerációnak megfelelhet. Az L.V-S.I csigolyák egymásfelé tekintő feddőleemezei alatt keskeny, T1 ésT2 szekvencián magas jelintenzitásu sáv látható, mely zsíros MODIC-II degerációnak felelhet meg. A sacrum massza lateralisaiban T1 és T2 szekvencián magas jelintenzitásu, foltos zsíros degeneratió látszik. A conus modullaris a L1 csigolya magasságában végződik, benne centralisaan 1 mm átmérőjű hosszanti jeldús sáv látható, mely syrinxnek megfelelhet. Álltalánosan érdekel a fenti megállapításokkal kapcsolatos részletes véleménye, különösen, hogy mitől következtek be a rendellenességek. Nagyon érdekelne, vízhiányosság, a Syrinx és a Modic-I, és Modic-II súlyosabb következményei. Valamint a fentiekre tekintettel, mit tehetek magamért. Válaszát elöre is megköszönve, tisztelettel:

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a csigolya, porckorong rendellenesség témában

        Kedves Kérdező ! A leírt elváltozások a csigolyák és a köztük lévő porckorongok gyulladásos eredetű degeneratív, azaz elfajulásos állapotát jelzik.Azt, hogy ez a gyulladás jelenleg is aktív, vagy régebbi folyamat maradvány tünete, mindig a klinikai állapot, labor,stb. dönti el.Önmagában az MRI leírásból nem lehet diagnózist megállapítani.Lehetséges egy régebben lezajlott bakteriális fertőzés okozta elváltozásokról van szó.Táplálkozási,és / vagy anyagcserezavar is szóba jöhet.A Syrinx egy fejlődési rendellenesség, mikor a gerincvelőben hasadékok keletkeznek.Ez ebben az esetben ez igen kis méretű,mozgatópályát biztosan nem érint.A conus, azaz a gerincvelő legalsó szakaszán vegetatív idegrostok futnak,széklet, vizelet ürítési zavart okozhat, de mérete alapján ennek sincs realitása. Éljen egészségesen, tornáztassa gerincét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 02., 19:54; Megválaszolva: 2019. április 18., 08:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: