• Mi okozhatja tüneteket?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Egy elég rejtélyes betegségem van. 2018.12.15 körül kezdődtek a panaszaim-influenza szerű megbetegedés zajlott - egész testre kiterjedő fasciculatiokkal. A fasciculatioókat EMG is igazolta, illetve leírtak még rövid CRD-t, polifázisos hullámokat, valamint firbillátiot. Volt koponya MRI még decemberben akkor nem látttak rajta semmit. Az eltelt idő alatt szédülés és hányinger is kialakult, de időnként el eltűnik. Mindkét kézfejemben finomhullámú tremor. Paraneopláziás antitestek negatívak voltak, Lues-régi fertőzés volt, de most friss fertőzést nem igazoltak- HIV szűrés negatív.Lyme szerológia IgM pozitív volt(aspecifikus laboratóriumi leletként adták ki) IgG negatív volt. Pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy hormonok negatívak. CK folyamatosan emelkedett-csak az izomfrakció-, változó mértékben, 280 volt a legmagasabb érték. Lábizomgörcsök is jelentkeznek időnként ,főleg pihenéskor, illetve izomfájdalom, mely szimetrikus. A reflexeim alsó végtagokban kp nál élénkebbek. A kémiai laborvizsgálatok, és ionok rendben. Crohn beteg vagyok, esetleg összefüggés van a kettő között? Syphilis még is a háttérben dolgozik? Esetleg gerincvelői sm? A fasciculatio viszont ezekbe a kórképekbe nem fér bele.-vagy mégis?- ALS? Járok már neurológushoz, de szeretném az Ön véleményét is kikérni. Köszönöm a segítségét.

        Dr. Fehér Gergely válasza a izomrángás témában

        Kedves Kérdező! Elég szerteágazó tünetek okán meglehetősen nehéz véleményt mondani. Gerincvelői eredetű izomsorvadás valóban szóba jöhet, sclerosis multiplex vagy syphlis nem valószínűsíthető a fentiek alapján. Szóba jöhet az elektrofiziológia megismétlése, agyvízvétel, esetleges kiterjesztett paraneoplasiás markerek mérése, de ezek előtt egy részletes betegségelőzmény felvétele és neurológiai vizsgálat mindenképpen szükséges, továbbá korábbi dokumentációjának áttekintése is. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2019. március 24., 10:05; Megválaszolva: 2019. március 24., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: