• Agydaganat vagy túlaggódás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A következő problémával keresném Önt. Kezdem az elején, nem tudom mi az az információ ami hasznos, és mi az ami nem. Múlthéten kedden torokfájással mentem dolgozni, szerdára már munkaképtelen voltam, torokfájás, orrfújás, fáradság stb miatt. Háziorvosomhoz elmentem, 3 napra táppénzre kiírt mondván vírus okozza ezt. Orrcsepp, sok folyadék fekvés stb. Hétvégére jobban is lettem. Hétfőn munkába is álltam, majd hétfő este szédülés, hányinger jött rám, előtte tarkófájdalmam volt, arra vettem be egy Flector rapid por felét (25 mg diclifenak). Mellé jött még egy kis hasfájás, hascsikarás is. ( colitis ulcerosam van, úgy érzem kissé aktívabb állapotban)Másnap kissé kótyagosan, de elmentem dolgozni, majd onnan háziorvoshoz, aki megvizsgált ( ráncoljam a homlokom, vigyorogjak, tegyem csukott szemmel a mutatóujjam az orrom hegyére, nem talált semmi eltérőt.). Azt mondta ő szerinte a vírus maradványa lehet ez. Kedd estére kutya bajom se lett. Csütörtök este fekvéskor hirtelen erős szédülés tört rám, de annyira hogy wc re is nehezen tudtam kimenni, hányinger, hányás nem volt. Ez vagy 3 órán át tartott. Elaludtam, reggel fáradtan ébredtem ez rányomta a bélyeget a napomra is, de elvégezte a munkám. Csütörtök este többször mértem a vérnyomásom a szédülésekkor ekkor 120-150 között ugrált a felső érték. 1,5 éve háziorvosom véleményezett egy enyhe vérnyomásnövekedést, amire 2.5 mg Nebivololt írt fel, de én azt nem szedtem be, mivel csak akkor volt magad a vérnyomásom amikor ő mérte, itthon vagy akárhol mértem mindig normál kereteken belül volt, nála nem volt ritka a 150-165 ös felső érték sem. Szóval ekkor bevettem a 2.5 mg vérnyomáscsökkentőt, majd az ügyelet tanácsára még egy felet bevettem. Péntek reggel fáradtan, már nem szédülve ébredtem. A fejfájásom megvan. Hol előjön hol elmúlik. Leginkább halántéktájon, homlok környékén, szemüreg felett (főleg ha felfelé nézek) esetleg fejtetőn, de még inkább tarkó tájékon érzek fájdalmat. Rossz testtartásom van, és sokat fekszek, szóval lehet ez is közrejátszik. Az eset óta szedem a vérnyomáscsökkentőt, és szedni is fogom. Azóta a vérnyomásom 130 felé nem megy. Nem titkoltan hipohonder vagyok, és így nekem nagyon nehéz objektívan látni a dolgokat. Nem tudom megítélni valóban csak egy vírus miatt van fejfájásom vagy agydaganatom van? Kicsit olyan szétesettnek érzem magam. Láz nincs, nyaki UH fogászat miatt volt 1 hónapja, az teljesen rendben van. Tudom, hogy távolról nem lehet diagnózist készíteni, de a leírtak alapján Ön feltételezné-e az agydaganat gyanúját? Reális a félelmem, vagy inkább a szokott hipochondriám? Mit érdemes tennem a fejfájásom ellen, azon kívül, hogy sok folyadékot iszok ami amúgy is megvan? Fejfájásomra a fájdalomcsillapító úgy ahogy reagál, de visszatér egy idő után. De a fájdalom nem elviselhetetlen. MR vagy Ct re érdemes elmennem, vagy azért ez korai még? Nagy ritkán de évek óta szokott lenne fejbőr zsibbadásom, ami 2-3 mp ig tart, de végtag zsibbadásom nincsen! Kérem, nyugtasson meg! Köszönöm a türelmét, és a válaszát 30/F

        Dr. Kerekes Éva válasza a szédülés témában

        Tisztelt Érdeklődő, megpróbálom megnyugtatni. Szerintem is vírus okozta a panaszait, és a félelem, az aggódalom a tartós fejfájását. Lehet, hogy érdemes lenne átesni egy koponya MR vizgálaton- a jó lelet talán megnyugtatná, és levenné a panaszainak a hypochonder részét. Mindig könnyebb egy beteg fejfájásával úgy megküzdeni, hogy a páciens meggyőződött arról, hogy nincs agydaganata (sajnos a jelenlegi bizalmatlan világnban a beteg csak az MR-nek hisz, az orvosnak nem). Az MR nem ártalmas. Ha a fejfájás elviselhető, nem kellene fájdalomcsilapítót bevenni. Kissé macerás, de ártalmatlan relaxiációs technikákkal, masszázzsal lehet megszbadulni az ilyen fejfájásoktól. A szédülés reméhetőleg el fog múlni. Gyógyulást kvánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 02., 18:56; Megválaszolva: 2019. március 03., 19:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: