• Neurológiai ok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 23 éves, egyetemi hallgató vagyok. Az elmúlt időszakban izomrángást, azon belül is a hüvelykujjam rángását tapasztaltam, ami már többször is megjelent az évek során, azonban ez egy idő múlva meg is szűnt minden esetben, mint ahogyan most is, körülbelül 7-8 napja. Azóta tünetmentes voltam, azonban 2-3 napja izomgyengeséget tapasztalok, az egész testemben. Olyan érzés, mintha az egész testem "belülről remegne", külső jelei nincsenek. A mai napon indokolatlan sírógörcsöt kaptam, ami aztán pánikroham félét okozott, ami eddig sosem fordult még elő velem. Ez viszonylag gyorsan, 5-10 percen belül elmúlt, azóta viszont újra visszatért az izomgyengeség, illetve rögtön a "pánikroham" után megjelent az izomrángás is, mégpedig a nyakamban (tehát mintha a fejtartó izmaim rángtak volna). Ez az izomrángás azonban megint elmúlt, csak az izomgyengeség maradt, a testem egész felületén. Az utóbbi időszakban valóban stresszes életmódot éltem, nem sokat mozogtam, és átlagosan mindig csak a hajnali órákban aludtam el, viszont az elmúlt napokban a stressz oka elmúlt, így nem értem (főleg az izomgyengeség és az izomrángás) tünetek okát. Sokszor valószínűleg alacsony vérnyomással küzdök, gyakran érzékelem a fáradtságot, amin a legtöbbször csak a koffein segít. Emellett nem tudom, hogy mennyire releváns, de a családban két generációban is jelentkezett az agyvérzés, igen súlyos következményekkel, valamint cukorbeteg is van a családban. Érdemes a tünetekkel felkeresni egy orvost? Milyen szakterülethez fordulhatnék? Illetve, ha erre nincs szükség, s amennyiben megoldható, milyen módszerekkel kezelhetem magam is a tüneteket? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a izomrángás témában

        Kedves Kérdező! Amit például a stresszeiről és az alváshiányáról, a mozgásszegény életmódjáról ír, az önmagában elég pusztító jellegű ahhoz, hogy komoly pánik zavart, vagy egyéb pszichiátriai tüneteket okozzon.Gondolom most zajlik, vagy a közelmúltban zajlott az egyetemen a vizsgaidőszak, emiatt is hajszolta bele magát ebbe az ideg feszült állapotba. A túlzott koffein használat sem használ Önnek, csak fokozza a panaszait. A hüvelykujj rángásának nincs jelentősége. A belső, nem látható remegés oka nem szervi betegség. Elsősorban az életvezetését kellene kiegyensúlyozottá, egészségessé tenni. Ha ez nem megy egyedül, és orvosi kezelést is szeretne igénybe venni, akkor pszichiátert javasolnék. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 30., 21:43; Megválaszolva: 2019. február 04., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: