Állandó bizonytalanság-érzés, fáradtság, fájdalmas szemfáradtság

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 31 éves férfi vagyok (185cm, 110kg) , lassan 3 hónapja folyamatos szédelgés (nem forgó jellegű) bizonytalanság-érzés (legrosszabb séta közben) , fülzúgás, erős fáradtság, estére szemfáradás (monitor nézése közben mintha ugrálna a kép) gyötör. Ezen felül az aurás migrénjeim is gyakoribbá váltak, évi 3-4 alkalom helyett heti rendszerességgel jelentkezik, bár most 1 hónapja nem jött ki. Plusz néha csak 1-1 alkalommal, néha akár fél-egy órán keresztül is szívritmus-zavart érzek (általában egy gyors, egy lassú ütem) , általában az esti órákban. Ismert betegségeim: Gilbert-kór 20 éves korom óta, általában nyáron, melegben magas vérnyomás (140-150 sys) , ritmuszavar, aura migrén, korábban pánikzavar. Gyógyszert nem szedek, pánikzavarra korábban Rexetint szedtem 1-2 évig napi 1x1, utána még 3-4 évig napi 1 x fél, kb. fél éve fokozatosan, teljesen elhagytam. Eddig az alábbi vizsgálatokon voltam: Teljes vérkép, minimális eltérésekkel: (H) Összbilirubin: 28 (5-21) korábban volt ennek többszöröse is (H) Alkalikus foszfatáz: 124 (30-120) (L) Eosinophil gran.: 1.5 (2-4) (H) Hemoglogin: 174 (135-170) A1c és A1c (IFCC) középérték (L) CEA: 0.37 (0.5-5) GOT, GPT, GGT kb. félúton, karbamid, kreatinin is rendben, eGFR 90 felett. Mellkasröntgen: negatív. Fül-orr-gégészet: negatív. Koponya CT (kontraszt): negatív. Koponya MRI, MRA: Willis-körben kissé hypoplasiás vertebralis rendszer, egyéb organikus negatív Neurológiai tesztek: negatív. Nyaki ér Doppler UH: negatív. Kardiológia: EKG magas vérnyomás miatt sinus tachycardia, UH-on bicuspidalis aorta billentyű lehetőségét vetette fel AI-vel, mellékleletnek írták. Egyéb eltérés nincs. Transztelefonikus EKG-t kaptam, nem volt eltérés. Itthon folyamatosan mérem a vérnyomásom reggel/este, ami mindig 115/65-135/85 között van, nagyon ritkán megy 140 közelébe. Sajnos sehol nem találtak semmit, ami magyarázná a bizonytalanság-érzést, fülzúgást, és nem is múltak a panaszok. Egyetlen dolgot figyeltem meg, mégpedig, hogy a körmeim kicsit halványabbak, mint régebben, illetve a végükön egy sötétebb csík van (mint a Terry-féle köröm, de nem olyan tejfehér, inkább világos-rózsaszín, főleg a kisujjakon) . A kérdésem az lenne, hogy merre érdemes még tovább menni? Okozhatja esetleg belgyógyászati dolog (pl. máj, epe, vese, stb.) , nyaki csigolya meszesedés, esetleg szemészeti eltérés? Ezekbe az irányokba nem mentem még, sajnos több ötletem nincs. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel, Dávid

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza szédülés témában

Kedves Kérdező!

Panaszai hátterében a leírtak alapján nem organikus természetű ok áll. A bizonytalanság, a gyakoribbá váló migrénes fejfájás? (aurával, vagy aura nélkül) hátterében a pszichiátriai betegség kiújulását okolnám. A szív UH vizsgálat leírása téves, " "bicuspidális aorta billentyű "ugyanis nincsen. Jó lenne ezt tisztázni a szív ritmus zavarral egy időben. Azt javasolom, egy 24 órás Holter vizsgálat erre választ tudna adni. A sinus tachycardiát béta blokkolószerrel eredményesen lehet kezelni, ami valószínűleg a migrének gyakoriságát is csökkentené. Emellett a szorongásos betegség újbóli kezelése is fontos lenne, mert azt gondolom, a gyógyszer elhagyása nem volt egészen indokolt.Orvosi vonatkozásban, -a fenn leírtakon kívül, -egyéb irányba ne menjen. Elbizonytalanodása hátterében lehetnek családi, vagy munkahelyi stresszek, egyéb lelki problémák, melyekről nem ír, életmódja, táplálkozása, esetleges káros szokásai is szerepelhetnek okként, melyeket nem is említett, pedig az Önéhez hasonló esetekben a bajt máshol is kellene keresni.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. április 18., 09:27; Megválaszolva: 2016. április 19., 06:38

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

MR vizsgálat eredménye
Vertigo szédülés, fejbőr zsibbadás
Szédülés rohamok mitől lehetnek?
Koponya MR
Szédüléses panasz