Van-e teendőm?

Tisztelt doktornő! Gyakori erős deréktáji fájdalom miatt készült rtg leletem: "Lumbosacralis gerinc, kétirányú felvétel: a lumbalis gerincen és a thoracalis gerinc ábrázolt alsó szakaszán kifejezett balra convex torsios scoliosis látható. A csigolyatestek a szokásosnál laposabbak, poroticusak. A peremszélek mind ventralisan, mind dorsalisan megnyúltak. Az intervertebralis rések keskenyebbek, az LV-SI résben vákuum fenomén figyelhető meg. Az L IV-V résmagasságában kb. 6 mm-es antelisthesis látható. Medence, AP felvétel: az ábrázolt csontokon kifejezett porosis látható. A femur fejek kontúrja ép, az ízületi rés elsősorban jobb oldalon minimálisan szűkebb. Az ábrázolt csontokon egyébkóros eltérés nem látható." 1992-ben porckorongsérv műtétem volt. A 2004 óta jelentkezett balláb fájdalom és zsibbadás, esetenként derékfájdalom miatt időnként fioterápiás kezelés. Évente 2x Milgamma neuro "kúra". Az éles deréktáji fájdalom (főként jobb oldalon) kb. 3 hónap óta a legkülönbözőbb mozdulatoknál (pl. ülésből felállás, cipőfűzés) fellép. Ilyenkor kiegyenesedni is nehéz. 6-10 óra kímélet, pihenés után csökken/elmúlik. Kérdésem: a kímélő életmódon kívül van-e tennivalóm? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza porckorongsérv témában

Kedves Kérdező!

A csontritkulás mérése, és szükség esetén kalcium és D vitamin rendszeres szedése. A gerinc rtg. alapján valószínű, hogy MRI vizsgálattal kisebb nagyobb porkorongsérvek most is kimutathatók. Legnagyobb baj a IV-V. csigolyák elmozdulása, mely a gerinc instabilitását okozza, ezért provokálja a mozgás a fájdalmat. Medencetartó öv rendszeres viselése, fizikoterápia továbbra is javasolt.Elesés, bármilyen trauma komplikációt okozhat. Az Ön korában, a gerinc állapotát tekintve műtét már semmiképpen nem javasolható.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. január 06., 18:15; Megválaszolva: 2016. január 07., 06:53
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi a véleménye
Tisztelt Doktornő/úr Hétszeri gerincműtét után vagyok. Most voltam mr. vizsgálaton, a következőt írták. A th X-XI discuson 6x3mm hernia a...
Nyaki gerincsérv, bénulás
Tisztelt Doktornő! Édesapámmal kapcsolatban keresem fel Önt, mivel nemrég egy elég súlyos nyaki, illetve lágyéki gerincsérvet állapítottak meg...
Mennyi ideig tart még?
Tisztelt Doktornő! 22 éve ülőmunkát végzek, de mivel alapból mozgáskedvelő vagyok, munka mellett folyamatosan tornáztam. (balett, művészi...
lábzsibbadás
Pár hónapja férjem bal lábam zsibbad, mely általában mozgára jön elő. A háziorvos javaslatára elment gerinc MR-re. Az MR eredménye az alábbi: A...
MR-vizsgálat eredmény/válsz
Tisztelt doktornő.Köszönöm válaszát. Azért írtam ide mert az idegsebész akinél voltam ő azt mondta nincs sérv és ennyi, hazaküldött. A...