Szédülés, fülzúgás - Hogyan hatnak a gyógyszereim?

Kb. 2005-ben kezdődtek a panaszaim. Az orvosokkal együtt én is nagyon szerettem volna tudni, mi a bajom. A háziorvosom rögtön felírta nekem a Betaserc tbl-t. Aztán jött a kivizsgálás, amik papírjain a következőket találtam: 2005.01.04. Neurológia Vél: Vertigo, Labirintitis in obs. Jav: Koponya CT. Sol Gliceini 3X3 ek.fekvés, lássa Fülész 2005.01.06. CT Orvosi vélemény: Intracranialisan kóros terume nem ábrázolódik. 2005.01.07. Fül-Orr-Gége Diagnózis: Meniére-betegség 2005.05.03. Ideggyógyászat Gyógyszeres th mellett is jelentkező pozitionális szédülés, fejfájás. St: Kissé spasticus paracerv izomzat. Vél: vertigo. Discop. cer? Meniere sy? Jav: Betaserc tovább. Lássa rheumatológus. 2005.05.09. Rheumatológia Dg.: Vertigo Scoliosis Myalgia cerv. 2005.05.11. Radiológia Vélemény: Spondylosis cerv. 2005.05.23. Rheumatológia Dg.: Vertigo, Scoliosis, Myalgia cerv., Spondyl et discop cerv. min. grad. Panaszai hátterében mozgásszervi megbetegedés nem valószínűsíthető. Kezdetben a legkisebb, úgy emlékszem 8 mg-os Betasercet szedtem, néhány hónap után, amikor még mindig szédültem, a háziorvosom kiírta a 16 mg-osat napi 2X1-es adagban. Körülbelül egy éve lehetett, amikor átálltam a napi 3X1 16 mg-os adagra, mert a napi kettővel is gyakran megszédültem. Ez így jó is volt. Egy ideig. Most decemberben alig volt szédülésmentes napom és a fülzúgásom is erősödött. Sőt gyakran olyan erősen szédültem és kavargott a gyomrom, hogy naphosszat csak ülni tudtam-mertem. Ezért az új évet azzal kezdtem, hogy a háziorvosomnak beszámoltam a legújabb rosszulléteimről. Talán nem lényegtelen, hogy 2005 óta már a negyedik háziorvos foglalkozott velem. Most annyiban maradtunk, hogy továbbra is szedjem a 16 mg-os Betasercet napi 3X1-es adagban és új gyógyszerként kezdjem el szedni az 50 mg-os Mydetont 3X1-es adagolásban. Eddig még sosem kértem az orvosaimat arra, hogy mondják el nekem, tulajdonképpen mit is csinál ez a Betaserc a szervezetemben, mert nagyon örültem annak, hogy hat, a többi pedig nem érdekelt. De most, amikor már mintha nem is hatna a Betaserc és kapok mellé még egy gyógyszert, aminek a tájékoztatójában az szerepel, hogy ez egy izomlazító, elkezdett érdekelni, hogy miért is kell szednem ezeket a tablettákat. Tehát ez a kérdésem Önhöz: A Betaserc és a Mydeton tbl. hogyan éri el a szervezetemben, hogy csökkenjenek a szédülédes panaszaim? Hogyan fejtik ki a hatásukat? Csöppet sem okoskodni kívánok, egyszerűen csak kíváncsi lettem. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Ivoa

Dr. Kerekes Éva válasza szédülés témában

Tisztelt Érdeklődő!

A Betaserc csökkenti a belső fülben elhelyezkedő egyensúlszerv receprorjainak érzékenységét.Ez a gyógyszer ugynvezett Meniere syndrománál van törzskönyvezbve, de egyéb eredetű szédülésnél is hatékony, mint tünetei szer (a szédülést mint tünetet csökkenti) .

A Mydeton ellazítja az izmokat. Az ön esetében, gondolom, úgy véleményezte a háziorvos, hogy a szédülését részben nyaki gerinc rendellenesség, és ennek talaján kialakult nyaki izmok metevsége okozza.Ebben az esetben hatékony a Mydeton, nem a szédülésre mint tünetre, hanem a nyaki izmok merevségére mint okra.

Ez részemről csak filozófia, biztosat, hogy mit miért ír fel, az az orvos mondhatja, aki felírta.

Kérdés: 2013. január 05., 13:22 ;Megválaszolva: 2013. január 07., 22:02
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MR vizsgálat eredménye
Vertigo szédülés, fejbőr zsibbadás
Szédülés rohamok mitől lehetnek?
Koponya MR
Szédüléses panasz