• Lehet gyulladás, úgy hogy az a vérképembe nem látszik soha?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Nő/Úr! Boka, lábszár, csípő, hát és nyak valamint borda fájdalmakkal küzdök, ami mostanság már kezd néha elviselhetetlen lenni! Immunológus szerint SPA lehet, de ezt két reumatológus is kétkedve fogadta, viszont diagnózist és további vizsgálati ötleteket nem tudtak mondani mert: nyaki és hát, valamint mellkas CT negatív, Hát Mri és Rtg szinte negatív (nincsenek SPA-t igazoló eltérések), Vérképemben a süllyedés, CRP, CK, RF, húgysav értékek normálisak, de az összes paraméter szintén (vérvétel ebben az évben már vagy 5-7 alkalommal volt, akkor is amikor nagyon fájt, így nem lehet azt mondani, hogy nem volt aktív a "gyulladás?!. Az immun panelben ANA, és a fillagrin elleni antisets (CCP) normális, Lyme negatív, Epstien Barr, Varicela Zoster, Parvovirus, IgG pozitív, IgM negatív. Egyedül egy test csont izotóp vizsgálat mutatott az említett helyeken dúsulást, de ennek ellentmond a vérkép! Lassaan egy éve szenvedek, több kivizsgálás után is inkább rosszabb mint jobb, és nincs diagnózis, mindenki találgat! Ezek mellé még van pár egyéb tünetem, de azt már nem is részletezem! MIndent összevetve lehet ez SPA, vagy valamilyen gyulladásos betegség, negatív vér és immun képpel? Amennyiben valaki tudna segíteni, vagy szükség lenne az eddigi leleteimre az esetleges segítséghez, azt e-mailben be scannelt formában el tudom küldeni! Előre is köszönöm a segítséget! Egy még bizakodó, de magába roskadt s zsákutcába jutott ember! Köszönöm!

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a reumatológia témában

        Tisztelt Kérdező! Mivel sem a laborvizsgálat, sem a képalkotó vizsgálatok nem mutatnak gyulladást, nem tartom valószínűnek, hogy SPA-ja lenne, illetve jelenleg semmiképpen nem mondható ki a diagnózis. Az izotóp sajnos lehet álpozittív is, ma már ilyen esetben nem is használjuk az SPA diagnosztikájában. A gerincpanaszai háttérben inkább egyéb, porckorongbetegség, vagy kopásos betegség állhat!


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. június 20., 23:04; Megválaszolva: 2011. június 21., 21:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: