• Derékfájás és gerinc

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg!
        A hátam deréktól lefelé tropa. Ez ugyan nem orvosi kifejezés, de sajnos fedi a valóságot. Most kaptam csípőprotézist, jól gyógyulok, bot nélkül tudok járni, de nem leszek munkaképes a gerincem miatt. A menés, az állás, de még a fekvés is, nagyon fájdalmas. A munkám állómunka, és menni legfeljebb 10 métert, állni 1-2 percet tudok fájdalom nélkül. Dolgozni muszáj, a nyugdíjam 36.000.- Ft.
        A gerincem állapota a csípőprotézis műtétnél befolyásolta a tervezett epidurálási eljárást. Kanül beépítését tervezték a műtét utáni fájdalom csillapítására, de végül „nyomógombos” csillapítót kaptam.
         
        MR lelet: (2009. 03.12) Van CD is, megnyitni tudom, de menteni és küldeni nem.
        A lumbalis lordosis kissé kiegyenesedett.
        A csigolyák magassága megtartott, a zárólemezek alatt Modic.11 és az L.111.-1V csigolya egymás felé néző zárólemezei alatt Modic.1. degeneratiora utaló jeladásbeli eltérés látszik. A peremsarkakon osteophyta képződés van. A zárólemezek alatt Schmorl-herniák figyelhetők meg.
        A porckorongok kisebb-nagyobb mértékű dehidratio jeleit mutatják.
        A lumbalis gerinc porckorongjai mindenütt kisebb-nagyobb mértékben meghaladják a környező csigolyatestek conturját.
        Az L.1V.-V. csigolya közti porckorong protrusioja igen kifejezett, a jobb kilépő gyököt érinti, a bal kilépő gyököt és a leszálló gyököket megközeliti. A kisizületekben arthrosis jelei láthatók.
        A praesacralis rés porckorongja is kifejezett protrusiot mutat. Mindkét kilépő gyököt megközeliti.

        A conus-cauda átmenet az L.1. csigolya magasságában van.

        Orvosi vélemény: Kifejezett degenerativ eltérések illetve polydicopathia a fent leirtak szerint.

        A kérdések:
        Lehetséges-e ezen az állapoton fürdőkurával, sulyfürdővel, gyógytornával, nappali kórházi ellátással, vagy egyéb, a rehabilitácio fogalomkörébe tartozó kezeléssel javitani?
        Ha időlegesen is, de fájdalommentessé lehet-e tenni az u.n. konzervativ, infuziós kezeléssel?
        Ha ezekre „nem” a válasz, akkor végső esetben, műtéttel javítható-e, csökkenthető-e a fájdalom?
         

        Köszönettel és tisztelettel

        sussy

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom témában

        Tisztelt Kérdező!

        Többszörös gerincsérv, valamint meszes felrakódások vannak az ágyéki gerincszakaszon. Úgy gondolom, hogy tornával, súlyfürdővel, infúziós kezeléssel sokat lehet javítani a helyzeten, lehet csökkenteni a fájdalmat. a műtét csak akkor indokolt, ha semmilyen kezelés nem hatékony, és csillapíthatatlan fájdalmak vannak.


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-14 14:43:28; Megválaszolva: 2010. február 14., 14:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő! Körülbelül 2 éve küzdök fartályi- keresztcsonti fájdalommal, ami többnyire reggel a legrosszabb. Hosszabb ülés is fájdalmat okoz, de általában háton fekvés kozben a legintenzívebb akár napközben is, mintha tulfeszulne a...