• Mit lehet itt tenni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! A hátam deréktól lefelé tropa. Ez ugyan nem orvosi kifejezés. Most kaptam csípőprotézist, jól gyógyulok, de nem leszek munkaképes a gerincem miatt. Ez nagyon fájdalmas. A munkám állómunka, és menni legfelebb 10 métert, állni 1-2 percet tudok fájdalom nélkül. Dolgozni muszáj, a nyugdijam 36.000.- Ft. A gerinclelet: (2009. 03.12) A lumbalis lordosis kissé kiegyenesedett. A csigolyák magassága megtartott, a zárólemezek alatt Modic.11 és az L.111.-1V csigolya egymás felé néző zárólemezei alatt Modic.1. degeneratiora utaló jeladásbeli eltérés látszik. A peremsarkakon osteophyta képződés van. A zárólemezek alatt Schmorl-herniák figyelhetők meg. A porckorongok kisebb-nagyobb mértékű dehidratio jeleit mutatják. A lumbalis gerinc porckorongjai mindenütt kisebb-nagyobb mértékben meghaladják a környező csigolyatestek conturját. Az L.1V.-V. csigolya közti porckorong protrusioja igen kifejezett, a jobb kilépő gyököt érinti, a bal kilépő gyököt és a leszálló gyököket megközeliti. A kisizületekben arthrosis jelei láthatók. A praesacralis rés porckorongja is kifejezett protrusiot mutat. Mindkét kilépő gyököt megközeliti. A conus-cauda átmenet az L.1. csigolya magasságában van. A kérdések: Lehetséges-e ezen az állapoton fürdőkurával, sulyfürdővel javitani? Ha időlegesen is, de fájdalommentessé lehet-e tenni az u.n. konzervativ, infuziós kezeléssel? Ha ezekre „nem” a válasz, akkor végső esetben, műtéttel javítható-e, csökkenthető-e a fájadalom? Köszönettel és üdvözlettel sussy

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom témában

        Tisztelt Kérdező!

        Igen, úgy gondolom, hogy a műtét előtt mindenképpen meg kell próbálni a lehetásges ún. konzervatív lehetőségeket, tehát mind az infúziós kezelést, mind a fizioteráipát, súlyfürdőt, illetve a maximális gyógyszeres kezelést. Ha eezek mellett is csillapíthatatlan panaszok vannak, akkor az idegsebész véleménye alapján szóba jöhet a műtét.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2010-02-18 15:50:50; Megválaszolva: 2010. február 18., 15:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: