• Külső bokatörés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Azzal kapcsolatban fordulok Önhöz, hogy január 6-án külső bokatörést szenvedtem, két hétig hordtam fekvőgipszet, utána pedig járógipszet kaptam. A kérdésem az lenne, hogyan terhelhetem a lábam? Mankót kell-e használni, legalább egyet? Vagy mankó nélkül kell-e közlekednem? Ugyanis a környezetemben azt erőltetik, hogy mankó nélkül járjak-keljek ( a gipszben lévő lábam sarka kb. 5cm-rel magasabban helyezkedik el, mint az egészséges lábam.

        Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a bokatörés témában

         Tiszetelt kérdező!

          A leírása alapján 4. hetes a bokatörése, a korábban felhelyezett járósarokkal terhelheti a törött végtagot részlegesen, vagyis a testsúlyának nagyobbik része az ép oldalra essék. Ezt segédeszközzel tudja jól kivitelezni, ha mankót használ, abból egyet nem lehet, mert az semmi tehermentesítést nem ad, 1 pár könyökmankó a legideálisabb, mert az nem nyomja a hónaljat és lépcsőn is lehet vele közlekedni.
        Ha jelentősebb elmozdulás nincs a törésben a kontrollok alkalmával, akkor 2 hét múlva eltávolítható a gipsz és fokozatosan lehet majd terhelni.
        Mj.:feltételezem, kezelőorvosa nem feledkezett meg az alvadásgátló inj. mindennapi adásának szükségességéről, ezt még giszeltávolítás után 1 hétig adnia kell magának a thrombosis kivédése érdekében.

         Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos

        Tisztelt Kérdező!

        Nyilvánvalóan minél inkább kíméli a lábát, annál jobbak a gyógyulási esélyek, tehát lehet használni mankót, de nem muszáj. A járógipsz már arra szolgál, hogy ne legyen ágyhoz kötve a teljes időszakban, a mozgás összességében azért is fontos, hogy a thrombosis rizikóját csökkentsük.


        Tisztelettel:

         Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász- reumatológus


         

         

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-04 15:25:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés