• Gerinc rendellenesség okozza?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Úr/nő! Okozhatja a kiegyenesedett nyaki gerinc a következő problémákat (ezek 4-5 hónapja,hirtelen jelentkeztek először,azóta szinte folyamatos)? -erős,napjában sokszor előforduló,pár mp-ig tartó, hol zuhanó,hol forgó/esetenként dűlöngélő/ jellegű szédülés - szinte minden napos (de nem egész napig tartó), tompa, halánték/homlok/fejtető táji fejfájás - memóriazavarok, koncentrációs zavarok - pánikroham szerű "élmények" - mindkét láb -főleg combok- egyidejű gyngesége, karok gyengesége - időnként előfordulo hanyinger - fáradtságérzés,napkozbeni álmosság (de éjjeli alvászavar) - alacsony vérnyomás Az elözetes "rutinvizsgálat" alapján a doktornő nem tartja indokoltnak a neurológiai vizsgálatot. Lehetséges, hogy a gerinc ennyi féle tünetet produkál? Ugye nem lehet agydaganat vagy ilyesmi (30 éves nő vagyok)?

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés, fejfájás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ezeket a kifejezett panaszokat önmagában ritkán okozza a kiegyenesedett nyaki gerinc, ahhoz jelentős nyaki izomvédekezésnek, csomósodásnak kell fennállnia. Sokkal inkább egyéb problámát kell keresni a tünetek hátterében. Az utolsó szélsőséges kérdésére válaszolva az agydaganat az utolsó lehetőségként jutna eszembe, ennek a valószínűsége nagyon kicsi, nem erre gondol az ember elsősorban. 

        A szédülés hátterében az egyensúlyszerv bántalmai, fiataloknál a neuronitis vestibularis fordul elő gyakran, de erre inkább az jellemző, hogy 3-7 napig fel sem tud kelni az ember az erős szédülés miatt. Általában vírusfertőzést követően alakul ki. Ezen kívül szívritmuszavarok, alacsony vérnyomás, nyak fordítására kialakuló vagus tónus fokozódás (vegetatív idegrendszeri túlérzékenység) is szerepelhet a szédülés okakánt. A memóriazavarok, koncentációs zavarok oka eleve lehet a kialvatlanság következménye.

        Mindezek a stresszes tünetek az életvitellel, munkával kapcsolatos aggodalmak miatt is jelentkezhetnek, ha erről van szó, akkor először ezeket kellene kiküszöbölni, ha egymód van rá. Pajzsmirigytúlműködésre is jellemző az álmatlanság, izzadás, remegés, izomgyengeség. Vitaminhiány, vérszegénység (pl. bő menstruációs vérzés) is hozzájárulhat a tüneteihez. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy látásával nincs-e gond, mert a szemlencse állandó alkalmazkodási kényszere szintén nagyon gyakori oka a fejfájásnak.

        Összességében szükség volna egy általános laborvizsgálatra, esetleg EKG-ra, és ha ezekben semmi eltérés nem mutatkozik, akkor neurológiai vizsgálatot javasolnék.

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-26 20:31:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
      • Infografika és videó
      • Hirdetés