Miért fáj még mindíg?

Alsó vegtagba sugárzó fajdalom miatt mentem MR vizsgálatra.Ezek után 12 hete IDET beavatkozást hajtottak végre.De panaszaim nem múltak járni és talpon lenni alig tudok sokszor elviselhetetlen fájdalmam van dolgozni képtelen vagyok.Mit jelent ez a lelet és miért nem volt hatásis az IDET?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bálint Anita válasza fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Itt az MR lelet értékelése:

Az ágyéki hajlat kiegyenesedett, és itt egy enyhe bal oldalra hajló gerincferdülés látható, melynek legnagyobb görbülete az ágyéki 4-5 csigolyák magasságában van. Az ágyéki csigolyákon végig mérsékelt degeneratív eltérések láthatóak, melyek felfoghatóak gerinc sérv előtti állapotnak is. Az ágyéki 4-5-ös és 5-ös keresztcsonti I. csigolyák közötti korongokon már nagyobb mértékű a kiboltosulás, illetve itt már csontnövedék is látható. A csontnövedék és a kezdődő gerincsérv együtt bal oldali ágyéki 5-ös ideggyököt eléri és azt nyomja.

Az IDET két okból sem lehetett hatásos:

Az egyik az, hogy az IDET terápia nem hat a csontnövedékek okozta nyomatásos panaszokra.

A másik az, hogy az IDET terápia hatása nem azonnal jelentkezik. A fájdalom sokszor az első napokban még fokozódhat is. Az IDET terápia után fontos a megfelelő gyógytorna esetleg fizikoterápia alkalmazása. Az IDET utáni első hónapban a könnyű séta megengedett, és szakember által vezetett könnyú nyújtási gyakorlatok. A 2-3. hónapokban fontos a rendszeres gyógytorna az emelés, hajlítás és hosszú ülés kerülése.

A fájdalom az első pár napban fokozódhat. A fizikoterápia a helyreállítás szükséges eleme. Az IDET utáni első hónapban tervezzen sétát és könnyű nyújtást az orvosa által előírtak szerint. Az első 2-3 hónapban gyakoroljon az utasítások szerint, és kerülje az emelést, hajlítást és a hosszan tartó ülést. Az IDET kezelést kapók általában 5-6 hónapot kell hogy várjanak, mire sielést, futást vagy akár a tenniszt gyakorolhatnák.

Üdvözlettel:

Dr. Bálint Anita

Kérdés: 2019. augusztus 02., 21:26; Megválaszolva: 2019. augusztus 06., 13:05
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Jobb oldal csípő medence csont...
Már egy ket hónapja ha ülök megyek kicsit nehezebbet emelek, szúró zsibbadó fájdalmat érzek a medence és csípőm tájékán, és a combomra is...
combfájdalom
ajobb combomon a csipö alatt lévö csont járásnál borzalmasul fáj.ha husz méternél többet megyek le kell állnom pihenni. Mi a bajom?
Fájhatnak-e a porcerősítőtől az...
Kedves Doktornő! Ortopéd orvos megállapította, hogy a térdemben porclágyulás van, ami miatt időszakosan nagyon fájtak a térdeim. Írt fel egy...
Gerincfájdalom
Tisztelt doktornő/doktor úr! Két hete voltam egy budapesti trambulin parkban, ahol egy rossz mozdulatnál véletlenül rosszul érkeztem (nyújtott...
Mi lehet a fájdalom oka?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül egy hete érzek fájdalmat a jobb oldali combtövemben, a szeméremcsontnál. A fájdalmat fekvéskor is érzem...