Hüvelyk új húzódás és ínhüvelygyulladás

Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy hüvelyk új húzódás és ínhüvelygyulladás (kézen) esetén a Ligaflex Manu nevű csukló ortézist szabad-e egyfolytában, éjjel-nappal hordani, vagy be kell iktatni szünetet? Okoz-e a folyamatos hordás izomsorvadást? Tudna-e javasolni NSAID helyett más készítményt gyulladáscsökkentésre, pl. MSM kapszulát vagy krémet? Tudna esetleg konkrét készítményt javasolni? Illetve ha megszűnne az ínhüvelygyulladás, milyen eszközt, pántot lehetne használni megelőzésképpen? Röviden összefoglalnám az előzményeket: Kb. 5 hete nehéz tárgy emelése során mindkét kezemet túlerőltettem, és elkezdett fájni a hüvelykujjam és a csuklóm. Azt hittem, hogy majd magától elmúlik, de hétvégére bedagadt a hüvelykujjam. Így vizes ruháztam, majd elmentem a Traumatológiai szakrendelésre, elküldtek röntgenre, a vizsgálat kimutatta synovitist és tenosynovitist. Begipszelték a kezemet egy hétre, s közben kellett szednem NSAID-t, konkrétan Diclopram 75 mg/20 mg kapszulát 1 hétig. Azért írták ezt a típust, mert alapbetegségem a reflux és hajlamos vagyok gyomor-és nyombél gyulladásra, fájdalomra (további alapbetegségem még a kéthegyű szívbillentyű elégtelenség is) . Egy hét után a gipszet levették, a duzzanat megszűnt és mérséklődött a csukló fájdalmam is, de nem szűnt meg teljesen. Összesen 2 hétig voltam táppénzen, tovább már sajnos nem tudtam lenni, mert a munkahelyemről állandóan kerestek. Azt tanácsolta a traumatológus orvos, hogy további fizikai kímélet, használjak csukló ortézist. Kb. 10 nap múlva újra elkezdtem NSAID kúrát, ami 10 napig folytattam, majd abbahagytam, mert már nagyon fájt a hasam a gyógyszertől. Tovább javult az ínhüvelygyulladásom, de még mindig nem teljes a siker, vannak fájdalmak. Használtam Activon extra gélt, amit naponta 3-szor kentem a szükséges helyre. Mit tanácsol, folytassam tovább az ortézis használatát és legyek türelemmel, vagy további kezelést igényel a dolog és menjek el orvoshoz? A szteorid készítményeket szeretném elkerülni, mert szívbillentyű elégtelenségem van, és úgy tudom, hogy ebben az esetben nem tanácsos szteoridot használni. A műtétet is jó lenne elkerülni. Köszönöm előre is a tanácsát! Üdvözlettel: József

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza ínhüvelygyulladás témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján egy elhúzódó ínhüvelygyulladása lehet. A szokásos kezelést kapta erre a bajra. Én lehet, hogy egy héttel tovább gipszeltem volna és csak utána cseréltem volna le a gipszet ortézisre. Az, hogy az NSAID-t nem tudja szedni sajnos hátráltatja a gyógyulást. Én megpróbálkoznék az NSAID tartalmú krém iontoforezis útján történő bejuttatásával, illetve ultrahangos kezeléssel is. Az ortézist viselje tovább, a melegvizet kerülje és pihentesse minél többet. A kezelések kiírásához keresse fel kezelőorvosát. Ha a fenti kezelések sem segítenek, akkor vagy a szteroid adása mérlegelendő (ki kell kérni kardiológus véleményét) , vagy a műtét.

Kérdés: 2018. március 26., 21:12; Megválaszolva: 2018. március 29., 15:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?