32 évesen 70 évesnek megfelelő gerinccel

Üdvözlöm! Az évek során sok-sok hátfájás után végre elmentem ortopédiára. Elküldtek röntgenre, ahol az alábbi eredmény született, s kérdezném, van-e egyáltalán javulási lehetőségem az alábbi diagnózis után: gerinc rtg 2 irányú felvételének eredménye: Az alsó háti szakaszon balra convex enyhe ívű tartás rendellenesség mellett a kyphosis fokozott. A csigolyatestek normális magasságúak, a peremszéleken scoliotikus szakaszon főleg jobb oldalon és ventralisan vaskos osteophyták képződtek. Ezen a szakaszon a discusok is keskenyebbek, néhány segmentumban schmorl hernia jelentkezik. Vélemény: Spondylosis, scoliosis, discopathia thoracalis. (Th 6-12) 10 alkalmas fizioterápiát javasoltak és Aflamin tablettát írtak fel. Még megjegyzendő, hogy túlsúllyal is rendelkezem, küzdök ellen folyamatosan, bizonyára az is segítene a gerincemen, ha megkönnyebbülne pár kilótól. Ön mit javasolna életmódnak, a jövőre nézve. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza háti fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Természetesen van javulási lehetősége ezzel a röntgen lelettel! Ha maguk a csontcsőrök és kinövések nem is fognak elmúlni, megfelelő kezeléssel fájdalmat nem fognak okozni, maximum némi mozgásbeszűkülést. Ha jól kezelik, a porckorongok további kopása is megáll.

Azt javaslom, hogy semmiképp ne keseredjen el! A gerinc tartáshibáját kezelje gyógytornával, lehetőleg kérjen szaksegítséget is. Napi rendszerességgel mozogjon, mozgassa a hátát. A munkáját, munka közben felvett testhelyzeteit is át kell tekinteni, hogy ne legyenek a hátat megterhelő mozdulatai és ne tartsa rosszul a gerincét egész nap. Ha a túlsúlytól megszabadul, az persze nagyon hasznos lesz, de a gerince valószínűleg a túlsúly mellett is fájdalommentessé tehető. Átmenetileg pedig szedje be a fájdalomcsillapító gyulladáscsökkentőt.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. szeptember 24., 14:53; Megválaszolva: 2015. szeptember 28., 19:44
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Hátfájás
Tisztelt Doktornő! 8 hónapja, változó gyakorisággal és intenzitással tartó hátfájdalmam miatt kerestem fel 6 hónapja a körzetes reumatológiát....
Lapocka tájéki fájdalom
Tisztelt Doktornő! Két hónapja érzek enyhén sajgó-szúró jellegű fájdalmat a bal lapockám környékén. Mozgásra nem,inkább éjjel,huzamosabb...
Mellkas és nyaki fájdalom
Kedves Dr. Kerekes Èva, már több mint egy éve kezdödött fájdalmaim. (elötte még háziorvoshoz sem nagyon mentem) Külföldön élek, és itt is...
Milyen gerincbetegségem lehet?
Erős gerincfájdalom kínoz évek óta. Pihenni sem tudok néhány óránál többet. Kb 16 éves korom óta fáj a gerincem és a nyakam. Eleinte még...
hátfájás
Kedves Doktornő! 3 hete fáj a hátam a lapockák között ha megnyomom a csigolyát ott érzek fájdalmat. Orvosnál voltam idegbecsípödést...