Gerinc MR lelet elemzés

Tisztelt Doktornő! 2015.07.17-én a futóedzésem alatt egy hatalmas ütést éreztem a térdhajlítómban. Egy hetes pihentetés után ismét megpróbáltam futni, mert nem fájt. A terhelés hatására fájdalmat éreztem, majd elmentem orvoshoz. A röntgen nem mutatott kis semmit, az ultrahang kimutatta, hogy a biceps ín tapadás fölötti szakaszon elvékonyodás látható. Kaptam gyulladáscsökkentőt, de nem változott semmi. Valójában az elején meg sem tudtam mondani, hogy hol fáj, mert éreztem a fenekem alatt, a combhajlítómban, a térdem külső részén a kellemetlen érzést, fájdalmat. Visszamentem ismét az orvoshoz, majd derékvizsgálat következett, illetve gerincröntgen. A lelet: S.1. csigolya részlegesen lumbalizált, hátsó íven spina bifida. Az L-S átmeneti rés dorsalisan kissé szűkebb. Kezdődő L.5. discoapthia, S.. részleges lumbalizáció et spina bifida. Ezek után gyógyszeres ionizált kezelés következett ami szintén nem szüntette meg a térd és combhajlító panaszaimat. Kipróbáltam a futást, 6 km teljesíthető volt. A következő tünetekkel: 3 km-ig térd oldalánál nyomás, majd utána a combhajlítóba nyilalgatás, görcsös érzés. Ismét visszamentem a rendelőbe. MRI következett, ma meg is kaptam a leletet, és ebben kérném a véleményét, segítségét, kiértékelését. A lordosis megtartott. A csigolyatestek magassága rendes, S.I. segmentum lumbalizált. Az L.V. corpusban kisebb, kb. 8 mm-es haemangioma látható. L-S résben a discus degenerált, T2 súlyozással jelvesztést mutat, itt enyhe bal túlsúlyú protrusio látható, ami a durazsákot és a gyökeredést nem éri el. A vizsgált szakaszon foramen szűkület, discus eltérés nem látszik. A canalis spinalis norm. tágasságú. A conus L.II. felső harmadában végződik, kiterjedése, jelviszonyai szabályosak. Az alsó lumbalis regioban kétoldali kisízület artrosis. Vélemény: Gyök compressiot okozó eltérés nem látszik. L-S átmenetben szegmentációs zavar. A kérdésem az lenne, hogy mennyire súlyos a dolog, mi a pontos diagnózis a hétköznapi nyelven? Kétszer voltam csontkovácsnál, aki a letapadásokat szünteti meg illetve nyújt. Szeretném megkérdezni, hogy a csontkovács tud e segíteni a problémámon, illetve Pilatest tervezek rendszeresíteni az életemben. Visszafordítható e a folyamat, valamint ami számomra fontos még, hogy fogok e tudni futni valaha akár nagyobb távot pl félmaratont, mint 3 hónappal ezelőtt? Köszönettel: Edina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza porckorong sérv témában

Kedves Kérdező!

MRI lelete szerint az első keresztcsonti csigolyája a keresztcsonttal nem nőtt össze. Az 5. ágyéki csigolyában kis érgomolyag látható, ez nem baj. Az 5. ágyéki és 1. keresztcsonti csigolyák közötti porckorong kopott, enyhe bal oldali túlsúlyú kiboltosulást mutat, ez azonban nem nyomja a közelében kilépő ideggyököt. A többi magasságban minden rendben, attól eltekintve, hogy az alsó ágyéki csigolyákon kisízületi porckopás van (ez nem megfelelő használatra, túlmozgásra utal) .

Ez a probléma nem súlyos, a diagnózisa köznapi nyelven porckorong kiboltosulás illetve gerinc porckopás lenne. Oka általában helytelen terhelés szokott lenni (vagy sokat ül nem megfelelő pozícióban, vagy a mozgások közben nem jól terhel, túlmozgás jöhet létre a gerincében) .

Csontkovács csak az aktuális letapadásokat oldja, hosszú távon nem tökéletes megoldás. A Pilates hasznosabb ötlet, ez ugyanis segít a mély izomzat erősítésében, aktiválásában.

Összességében azonban azt gondolom, hogy a kezdeti panaszát nem a látott jelenségek okozták.

Ez a kopásos folyamat megállítható, ha vissza nem is fordítható, és biztos, hogy fog tudni még hosszabban futni is.

Ha nem használ a Pilates, keressen fel gyógytornászt, vagy más olyan szakembert, aki segíteni tud a gerinc stabilizációjának begyakorlásában.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. szeptember 16., 21:47; Megválaszolva: 2015. szeptember 21., 21:39
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Porckorongsérv és vizeletcsepegés
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Jelenleg antibiotikumot szedek a vizelési problémámra, minimális gyulladást mutattak ki mintában...
Porckorongsérvtől lehetnek a...
Üdvözlöm! Lassan egy hónapja kezdődött a problémám (fenék és láb fájdalom jobb oldalon) amire voltaren injekciót kaptam 5 napig. Akkor...
Gyógyítható-e porckorong sérv...
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Évek óta fennálló deréktáji fájdalom miatt MR vizsgálaton vettem részt, melynek szakorvosi értesítőjét leírnám: A...
Porckorongsérv: indokolt a műtét?
Tisztelt dr ur/nő szeretném véleményét kerni az alábbi leletekkel indokolt e a mutet L4discus laposabb dorsalisan széles alappal bal oldali...