Koponya MRI diagnózisa

81 éves édesanyám problémája a következő: Hónapok óta nyomást érez a fejében, szédeleg, kába, nem tud sehová elmenni a rossz közérzet miatt. Pár órára a nyomás megszűnik, de aztán újra előjön. Magas vérnyomással kezelik, Renitec-et, Co-renitec-et és Norvacs tablettát szed és 25 mg Tensimiont, ha nagyon felmegy a vérnyomása. De a nyomás a fejében akkor is megmarad, ha rendeződik a vérnyomása. Volt már nyaki ultrahangon, ahol meszesedést állapítottak meg, fülészeten, ahol Cognit-ot írtak fel neki, ami az agyműködést javítja. Frontint is írtak fel neki nyugtatónak, mert időnként belső idegesség, remegés, szorongás fogja el. A nyaki gerinc MRI lelet a következőket tartalmazza: A nyaki lordosis kissé kiegyenesedett. A cervico-thoracalis átmenettől kifejezett jobbra konvex scholiosis ábrázolódott. A csontos canalis primeren nem szűkebb. A myelon lefutása, vastagsága normális, kóros jelintenzitás nélkül. A C5 csigolya ventral felé ék alakban kifejezetten megkeskenyedett. A C6 csigolya magassága is kisebb. A csigolyatestekben körülírt kóros jeladás nem mutatható ki. A vizsgált cervicalis rések beszűkültek, degeneratív peremfelerakódás és jelentős fokú uncovertebralis arthrosis figyelhető meg, a canalis és a foramenek secunder jellegű szűkületével. Ehhez a C6/7 résben a discus kisfokú, enyhe baloldali túlsúlyú protrusioja is társul. A Th 2 csigolya szintjében jobb oldalon foraminalisan egy 9 mm-es folyadék jeladású képlet ábrázolódott. Discus hernia vagy egyéb intraspinalis térszűkítés a vizsgálattal nem igazolható.Vélemény: Polysegmentalis spondylosis és spondylarthrosis. Protrusio disci C6/7. A Th 1/2 résben jobb oldalon synovialis cysta valósznű (a scholiosis miatt a sagittalis sikú felvételeken az elváltozás csak részlegesen ábrázolódott. A meszesedés okozhat-e kábaságot és nyomást a fejében, vagy a gyógyszerek mellékhatása ez? A szorongást, idegességet, kábaságot okozhatja-e a Frontin? Kérem a lelet értelmezését és véleményét, hogyan lehetne a panaszait megszüntetni.

Dr. Boha Katalin válasza szédülés témában

A nyaki gerinc MR-en gerincferdülés, és a kor okozta "elhasználódásos" eltérések vannak, melyek szédülést, kábaságot, stb. biztosan nem okoznak. A panaszok inkább agyi vérkeringési zavarra utalnak, esetleg idős kori depresszió is felmerül a leírtakból. A Cognit egy jó keringésjavító gyógyszer, de vannak másfélék is, lehet váltani. A Frontinban sem látok kivetnivalót, attól idegesség, szorongás nem valószínű, hiszen arra való.

Csak személyes vizsgálattal lehetséges a gyógyszerek beállítása.

Kérdés: 2014. október 13., 11:03; Megválaszolva: 2014. október 15., 20:54
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nyaki gerinc - szédülés
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szeretném a segítségét kérni nyaki MR leletem értelmezéséhez, illetve érdeklődnék, hogy a panaszok alapján...
Állandó nyak és váll fájdalom
Tisztelt Doktornő! 26 éves fiatalember vagyok, az alábbi problémáim a következők. Állandó nyaki izületi fájdalom és vállizületi fájdalom...
Szédülés - milyen terápiát...
Tisztelt Doktor Úr! Szédüléses tünetek miatt készült nyaki gerinc Rtg felvétel. A szédülés okaként egyéb betegségek (vérnyomás, cukor) ki...
Szorongás, szédülés és...
Tisztelt doktornő / úr! Az alábbi kérdésekkel szeretnék önhöz fordulni! kb 1 éve generalizált szorongást és pánik betegséget állapítottak...
Szédülés fekve
Tisztelt Doktornő/úr! Pár napja elkezdtem szédülni, olyan másfél óráig tartott. A fura az volt benne, hogy fekve jelentkezett csak forgó...