• Csípőfájdalom, piriformis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Két hónapja egyre erősödő fájdalom nyilalt a jobb oldali fenék izmomba, lesugárzó jobb oldali comb fájdalommal. Jelenleg nehéz elindulnom és ülnöm és már folyamatosan fáj. A reumatológus először gyógyszert írt lumboischialgiára, de rosszabbodott az állapotom (visszamentem és mondtam, hogy nem a derekam fáj most már egyértelmű). Most injekciót kapok gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót. Piriformis izomba. Az injekciók nevét nem tudom, mert legutóbb ambuláns lapot sem kaptam. Csak kérésre röntgeneztette meg a csípőmet, amin ez áll: "Jobb oldali csípőizületi rés beszűkült. Mk oldalt varus állás.Jobb oldali SI rés kissé beszűlült.Ágyéki lordosis elsimult. A praesacralis rés hátrafelé, ékalakban jelentősen beszűkült." Kérdésem az lenne, hogy kell-e továbblépnem ezzel és a piriformis izomgyulladásnak mennyi a gyógyulási ideje. Válaszát előre köszönöm.

        Dr. Puskás Réka válasza a isiász témában

        Kedves Kérdező! Nem piriformis izom gyulladása van, hanem maximum piriformis alagút szindrómája. Ami a lumboischialgia tünetcsoport része is lehet. Azt, hogy mi lehet a baja, egyáltalán melyik testrésze okozza a panaszt, csak a fizikális vizsgálat alapján lehet megállapítani, tehát és nem tudom megmondani. Panaszleírás alapján beteg lehet a csípője, vagy az ágyéki gerince is, következményes ideggyulladással. A röntgen lelet alapján kopott a csípője és az ágyéki gerinc utolsó porckorongja is, de a többi sem egészen hibátlan. Reumatológusa el tudja dönteni, hogy mi okozza a panaszt. Egy ideggyulladásnak, vagy piriformis alagút szindrómának kezelés mellett kb. 6 hét a gyógyulási ideje. Ha mégis csípőízületi betegsége lenne, az lassabban gyógyul, akár 6 hónapot is igénybe vehet. Kicsit még legyen türelemmel. Véleményem szerint nem kell továbblépni, kérje meg orvosát, hogy magyarázza el, hogy mi a betegségének lényege. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2014. január 22., 15:56; Megválaszolva: 2014. január 26., 23:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: