Mit jelent a diagnózis? Mi a tehendő a továbbiakban?

Tisztelt Doktor Nő/Úr. Leleteim adatai: Vizsgálat: Mellkasfelvétel Lumbalis gerinc, kétirányú felvétel Lelet.: A rekesz kontúr követhető, a lat. sinusok szabadok. A kp. árnyék kornak, alkatnak, megfelelő, Bal oldalon a csúcsi régióban pleura callus észlelhető Tiszta tüdők. A lumbalis lordosis íve megtartott. A corpus magasság normális. Az L.V. S.I. között kb 5 mm-es atnerolysthesis észlelhető. A lumbo-sacralis rés mérs. szűkebb. A panaszom (Amivel a háziorvosomhoz fordultam) az volt hogy már vagy 2 hete fájt az egész hátam a gerincem mentén.Ekkor felírt nekem a háziorvosom egy elég erős fájdalomcsillapítót, majd 1 hét múlva kellett visszamennem hogy változott-e valami.Ekkor elküldött gerincröntgenre ahol ezeket a leleteket kaptam.Nem magyarázta el hogy most akkor mi bajom is van valójában, mit kell tennem a továbbiakban? hogy tovább? mire számítsak? Csak felírt egy újabb fájdalomcsillapítót és majd 1 hét múlva kell megint visszamennem hozzá ha nem múlt el a fájdalom. Előre is köszönöm válaszát. Üdv.: K. András.

Dr. Szanyi Andrea válasza gerincfájdalom témában

Kedves Kérdező!

A gerinc rtg-en leírt elváltozások okozhatják panaszát. Az eltérés lényege, hogy a legalsó ágyéki csigolya 5 mm-rel el van csúszva a keresztcsonton, a közöttük lévő rés szűkülete is eredhet ebből. A leírásból nem derül ki, de az Ön fiatal korát tekintve valószínűnek tartom, hogy csigolyafejlődési zavar talaján történő rendellenességről (spondylolisthesisről) lehet szó - ezt kiegészítő, ferde irányú, Dittmar-féle röntgenfelvételekkel, esetleg CT-vel lehetne tisztázni.

A fájdalomcsillapítók szedése csak tüneti kezelés. Mozgással, gerinctornával, esetleg háton úszással is csökkentheti panaszát de idegsebészeti szakvizsgálatát is javasolnám annak megítélése céljából hogy a gerincrendellenesség műtéti korrekciója szóba jön-e.

A mellkas rtg-en leírt pleura callus régi mellhártyagyulladás maradványa is lehet.

Kérdés: 2012. november 22., 15:31; Megválaszolva: 2012. november 24., 18:49
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Mit tegyek?
Egy éve megállapították, hogy egyik gerinccsigolyám 5 mm-t elcsúszott. Ebből következően deréktáji fájdalmaim lettek, majd később isiász a jobb...
Állás, járás nehézség
Tisztelt Doktornő! 54 éves, ülő munkát végző, jelentős súlytöbblettel küzdő nő vagyok. Sok éve vannak izületi problémáim: főként...
Reggeli derékfájdalom
Kedves Dr.Nő, 23 Éves vagyok. Gyakori probléma nálam, hogy az alvást megnehezití számonra a derékfájdalom. Gyakran arra ébredek, hogy rettenetesen...
Nyak fájás
Tisztelt doktor nő! Egy hónapja kb. bekerültem a kórházba, mert a bal kezem zsibbadt, és olyan érzés volt a bal mellkasomban mintha beszorult volna...
Gerincfájdalomra jók ezek a...
T. Doktornő! Nincs gerincsérvem. Fokozott háti kyphosis és lumbális lordosis. A csigolyák peremén vaskos csőrképződések. Sacroil.- rések nem...