bokaficamodás

Tisztelt Doktor Úr! Fiatal korom óta könnyen és gyakran kificamodik a bokám, teljesen sík terepen lapos sarkú cipőben is. Az utóbbi évben nagyjából negyedévenként teljesen magam alá fordul a bokám. Ez gyakorlatilag fájdalommentes. bár sokszor el is esek, annyira megbillen hirtelen az egyensúlyom. Utána viszont könnyen mozog és simán használható. 2-3 óra elteltével kezd beduzzadni és borzasztóan fájni. Egy alkalommal volt etil-klorid spray, azzal fújtam be néhányszor, és sokat segített. Legutóbb nem volt a gyógyszertárban, s a férjem lidocain kenőcsöt tudott hozni. Szerencsére ez is gyorsan hatott, mert a kificamodás után 5-6 órával már a könnyeim potyogtak a fájdalomtól. A duzzanat nem volt igazán jelentős, és 1-2 nap alatt visszahúzódott nagyrészt. MIre teljesen visszatérne eredeti formájához, akkorra újra jön egy kibicsaklás. Amikor az erős fájgdalmon túljutottam, akkor olyan érzésem volt, hogy ha roppanna egyet a bokám, akkor helyére kerülne minden. S akkor a kérdésem: lehet-e tenni valamit a feltehetően igen laza bokaszalagokkal, hogyan javíthatok ezen a nem kellemes állapoton. Köszönettel: Horváth Csilla

Dr. Rybaltovszki Henrik válasza ficam témában

Kedves Csilla,

a laza szalagrendszert az izomzat megerősítésével lehet edzeni. Sokat számít az is, hogy milyen módon pozicionáljuk ízületeinket a mozgás, járás során, ezt az ún. proprioceptív idegrendszer szabályozza. Ezt is "edzhetjük" proprioceptív tréninggel, ami tulajdonképpen egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat jelent.

Pontosabb választ fizikális és képalkotó vizsgálat után lehet adni, ha gondolja kérjen időpontot rendelésünkre.

Tisztelettel: Rybaltovszki Henrik

Kérdés: 2012. július 16., 10:05 ;Megválaszolva: 2012. július 18., 00:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ez normális hogy még érzek görcsös...
Jobb térd MR vizsgálatának...
Csontsűrűség
Gerinc elcsúszás
Üdvözlöm Édesanyámnak aki 1955 ben született , (60 kg 160 cm magas.) El kezdett mozgás közben zsibadni a jobb lába a kerékpározás is kellemetlen...
Gerinc elcsúszás
Üdvözlöm Édesanyámnak aki 1955 ben született , (60 kg 160 cm magas.) El kezdett mozgás közben zsibadni a jobb lába a kerékpározás is kellemetlen...