Bokaficamodás

Tisztelt Doktor Úr! Fiatal korom óta könnyen és gyakran kificamodik a bokám, teljesen sík terepen lapos sarkú cipőben is. Az utóbbi évben nagyjából negyedévenként teljesen magam alá fordul a bokám. Ez gyakorlatilag fájdalommentes. bár sokszor el is esek, annyira megbillen hirtelen az egyensúlyom. Utána viszont könnyen mozog és simán használható. 2-3 óra elteltével kezd beduzzadni és borzasztóan fájni. Egy alkalommal volt etil-klorid spray, azzal fújtam be néhányszor, és sokat segített. Legutóbb nem volt a gyógyszertárban, s a férjem lidocain kenőcsöt tudott hozni. Szerencsére ez is gyorsan hatott, mert a kificamodás után 5-6 órával már a könnyeim potyogtak a fájdalomtól. A duzzanat nem volt igazán jelentős, és 1-2 nap alatt visszahúzódott nagyrészt. MIre teljesen visszatérne eredeti formájához, akkorra újra jön egy kibicsaklás., Amikor az erős fájgdalmon túljutottam, akkor olyan érzésem volt, hogy ha roppanna egyet a bokám, akkor helyére kerülne minden. S akkor a kérdésem: lehet-e tenni valamit a feltehetően igen laza bokaszalagokkal, hogyan javíthatok ezen a nem kellemes állapoton. Köszönettel: Horváth Csilla

Dr. Rybaltovszki Henrik válasza ficam témában

Kedves Csilla, a laza szalagrendszert az izomzat megerősítésével lehet edzeni. Sokat számít az is, hogy milyen módon pozicionáljuk ízületeinket a mozgás, járás során, ezt az ún. proprioceptív idegrendszer szabályozza. Ezt is "edzhetjük" proprioceptív tréninggel, ami tulajdonképpen egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat jelent. Pontosabb választ fizikális és képalkotó vizsgálat után lehet adni, ha gondolja kérjen időpontot rendelésünkre. Tisztelettel: Rybaltovszki Henrik

Megválaszolva: 2012. július 18.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Váll MR diagnózis, AC arthrosis
Tisztelt Doktor Nő! Azért írok Önnek, mert már hónapok óta húzódik a problémám a vállammal és az ortopéd orvos válaszát nem érzem teljesnek. Kondizás közben...
Porckorong migráció
Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi MR lelet értelmezésben. Jelenleg panaszmentes vagyok. A 17 mmes migráció az kiszakadást jelent? Műtéti...
MRI lelet értelmezése.
Kedves Doktornő! Kérem szíves segítségét az egy hete végzett lumbális gerinc MR. vizsgálati lelet laikus számára történő értelmezésére. - A lumbalis lordosis...
Gerinc röntgen lelet értelmezése
Kedves Doktornő! Az alábbi lelet értelmezésében szeretnem kérni a segítségét. Mi a probléma, mennyire súlyos és mi a teendőm? Lelet: A nyaki lordosis íve...
Csípő porckopás kísérleti gyógyszer?
Kedves Annamária, közepes szintű porckopás van a csípőmben amelyet konzervatívan kezeltetek (mozgás, nyújtás, úszás, kollegén, PRP injekció, stb.). Láttam...
Gerincferdülés kamasz fiúnál
Kedves Doktornő! Fiam Rtg lelete: Vizsgálatok: 2 ir. C + TH gerinc+ SI betekintő felv. C-gerinc 2 irány: A lordosis íve szabályos. A csigolyatestek...