• Porcleválás tüneteit mutató térdsérülés. Meddig várjak még a felépüléssel?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WebBeteg! 2011. november 26-án egy 1 méteres korlátot átugrottam. Amikor leérkeztem a korlátról, a jobb térdem egy pillanatra megfájdult. Fontos megjegyeznem, hogy nem estem el, nem vesztettem el az egyensúlyom, úgyhogy nem értem pontosan, mi történt. Ahogy tovább sétáltam, észrevettem, hogy a kinyújtás megkísérlésekor éles szúró fájdalmat érzek, de behajlított állapotban semmi panaszom nem volt. Másnap reggelre sem dagadt be, külsőre minden rendben volt, viszont nyújtásra nagyon fájt. Pár napig még reménykedtem, utána elmentem orvoshoz. A körzeti orvosom porcleválást gyanított, beutalt ortopédiára. Utána néztem interneten, mi az a porcleválás, és valóban ráillettek a tünetek. Az ortopéd orvos ultrahangos vizsgálatot kért, amiről olvastam, hogy szinte hasznavehetetlen meniscus sérülés diagnosztizálásához. Ismerős révén nem kellett januárig várni, meglett az eredmény egy hét múlva: "Jobb térdízületben szabad folyadék nincs. Az oldalszalagok és meniscusok épek. Izomruptra nem látható. A hátsó keresztszalag ép. A popliteas régióban az izom distalis ill. tapadás területén egy kb. 3 cm-es elmosódott kontúrú echoszegény terület ábrázolódik, mely heamatomának felel megfelel. Panaszok fennállása esetén kontroll Uh javasolt." Ezután kenegettem a lábam Fastum géllel, pihentettem, de javulás nem volt. Elmentem MR vizsgálatra saját költségen, mert meniscus sérülést gyaníottam. Eredmény: "Az elülső keresztszalag oedemas szerkezetű, folytonossága megtartott. A hátsó keresztszalag eltérést nem mutat. A meniscusok normális vastagságúak és jelűek. Az ízfelszíneket borító porcok eltérést nem mutatnak. Külső szalagok folytonosssága megtartott. A femur lateralis condylusának elülső részében apró compacta sziget ábrázolódik. Vélemény: Traumás régióban traumás következmény nem igazolódott." Tehát pihentettem... Másfél hónappal a baleset után nyújtásra ugyanúgy érzékeny a lábam, szúró fájdalom van. Hátul a térdhajlatban ciszta alakult ki, ami Brexin szedésére elmúlt. Mit gondol?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdsérülés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. Elmondása alapján akár porckárosodás, akár szalagsérülés is állhat a háttérben. Az ultrahang és az MR jó vizsgálómódszerek akkor, ha az aki végzi illetve értékeli a vizsgálatot. Ha tapasztalt ember ultrahangoz, akkor hasonló pontossággal tud diagnosztizálni, mint az MR. De egyik sem tévedhetetlen. Mindkét vizsgálat találati pontossága megközelíti a 90%-ot, de 100%-os eredményt csak az ízületi tükrözés ad, mely egyben terápiás lehetőséggel is szolgál. A Baker ciszta kialakulása is porc, vagy szalagsérülésre, illetve gyulladásra utal. Én azt javaslom keressen fel egy baleseti, vagy ortopéd szakrendelést és egyeztessen az esetleges tükrözésről.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 11., 17:57; Megválaszolva: 2012. január 14., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: