Lelet kielemzése

Kedves Doktor nő! Kérem szépen tessék már elmagyarázni, hogy ebben a leletben mi található. Köszönöm.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza térdsérülés témában

Tisztelt Kérdező!

A csatolt térd MR vizsgálata alapján a a jobb térdében kóros folyadékgyülem látható, melynek oka többszörös törés, szalagszakadás. A sérülés mértéke olyan, hogy a csontvelő is sérült, ödémás, vagyis megduzzadt, benne folyadék halmozódott fel, egyrészt megjelenik ez a jobb combcsont széli részénél az ízületben , ahol látszik egy "zegzugos törésvonal" is, illetve az ízületben ehhez kapcsolódó sípcsont (lábszárcsont) ízesülő peremén is van egy elmozdulás nélküli törés, mérsékelt csontvelő duzzanattal. A combizom ina, és szalagja rendben, viszont több térdszalagja is sérült, részleges szalagszakadás jelei látszódnak az egyik térdszalagon, az egyik keresztszalag tapadásánál folyadékkal telt ciszta, a másik keresztszalagon (elülső) térdszalagszakadás jelei látszódnak. Mindezek mellett a térdet körülvevő egyéb szövetek között is duzzanat, folyadék (odéma) látható. A radiológus lelete alapján mielőbbi traumatológiai kontroll szükséges , feltételezem a többszörös törés, a részleges szalagszakdás és az elülső keresztszalag (teljes) szakadása miatt. Javasolom, hogy mivel a lelet 2 napos, mielőbb keresse fel a traumatológus szakorvost, aki a vizsgálatot kérte, mivel a megfelelő kezeléshez ismételt vizsgálat, szakorvosi javaslat, további ellátás lehet szükséges.

Mielőbbi gyors gyógyulást, jobbulást és mihamarabbi fájdalommentes napokat kívánok, vigyázzon magára, és a későbbiekben a gyógytorna se maradjon majd el.

Üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. július 27., 21:27 ;Megválaszolva: 2022. július 27., 21:52
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...
Radiológia
Üdvözlöm! Kérdésem az lenne hogy kb 5 napja voltam egy boka röntgenen ahol nem kaptam ólom kötényt. Azóta érzek here táji/ herébe sugárzó...