Mammográfia lelet: mastopathia cystica diffusa

isztelt Doktornő/úr! A héten kaptam kézhez mammográfia eredményem, amit postán küldtek ki. A diagnózis mastopathia cystica diffusa ill. involutiós emlők fibroticus parenchyma-szigetekkel. A vizsgálat során csak gépi vizsgálat történt, ultrahang, konzultáció nem. Fél év múlva ill. panasz esetén kontroll javasolt. Mivel postán érkezett a lelet, így nem tudtam senkivel sem konzultálni. Valamennyire az interneten utána néztem, bár nem tudom, hogy a fibroticus és a fibrocystas emlő összefügg-e egymással ugyanazt jelentheti-e, mert az előbbire nem sok anyagot találtam.: Nem tudom, hogy alapos-e a túlzott aggodalmam a hónapos kontroll miatt.. Az internet szerint az utóbbi minden 5 nőnél előfordul, de mennyi az esély rá, hogy ha az utóbbi áll fenn, akkor nem a hámburjánzással járó változata fordult elő nálam, ami már hajlamosít a rákképződésre Ha esetemben az utóbbi cystas változat áll fenn, azt a mammográfiai vizsgálatból meg lehet állapítani, hogy nem-e a hámburjánzással járó fajta? Nem kellett volna hozzá ultrahang is, hogy ezt kizárják. Vagy ami nekem van az nem is utóbbi körébe tartozik bele? Ha azonban mégis, akkor tehetek valamit a hámburjánzással járó változat ellen? Sajnos a fent említett mirigyek miatt az önvizsgálattal úgy érzem nem jutok előbbre, mert nem érzem a különbséget a 2 mellem között, mindkettőben érzem a mirigyeket, de csak az egyik mellem miatt írtak elő kontrollt. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan is, hogy a kontrollokon felül táplálkozással, életmód változással, hogy tudok ellene tenni - ha lehet - hogy ne legyen rosszabb a helyzet. Köszönettel: KE egy gyermekét egyedül nevelő, nem dohányzó, nem alkoholizáló, nem kávézó 41 éves anyuka

Dr. Molnár Katalin válasza mammográfia témában

Kedves Hölgyem,

a leírás szerint aggodalomra ok nincs. Egy jóindulatú emlőbetegség a mammográfiás diagnózis.

Valószínűleg szűrővizsgálat eredménye?

42, de inkább 45 éven túl javasolt a szűrővizsgálat évente egyszer.

Addig is ultrahang vizsgálat szükségeltetik további kételyeinek feloszlatásához.

A mammografia, Ultrahang és fizikális vizsgálatokat egy héttel a menstruáció után ideális elvégezni.

Ilyenkor a legkevésbé érzékeny az emlő.

A benignus említett emlőbetegség miatt C és E vitamin javasolható (amennyiben ellenjavallata nem áll fenn) .100mg C vitamin, 100mg E vitamin, hetente 1x, kételyeivel pedig mindenképpen forduljon kezelőorvosához ultrahangvizsgálatot igényelve.

Kérdés: 2011. április 03., 17:04 ;Megválaszolva: 2011. április 05., 10:23
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
emlőbetegségek
Szeretném az alábbi diagnózis értelmezését, ez mninden esetben rosszindulató dolgot jelent? Sajnos kb. 2-3 hónap a mintavétel várható...
Mész-szemcsék
Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Az előzményekről annyit, hogy 2008-ban magas prolaktinszinttel kezeltek. 2002-toől, amióta a...