• Mammográfia lelet: mastopathia cystica diffusa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        isztelt Doktornő/úr ! A héten kaptam kézhez mammográfia eredményem, amit postán küldtek ki. A diagnózis mastopathia cystica diffusa ill. involutiós emlők fibroticus parenchyma-szigetekkel. A vizsgálat során csak gépi vizsgálat történt, ultrahang, konzultáció nem. Fél év múlva ill. panasz esetén kontroll javasolt. Mivel postán érkezett a lelet, így nem tudtam senkivel sem konzultálni. Valamennyire az interneten utána néztem, bár nem tudom, hogy a fibroticus és a fibrocystas emlő összefügg-e egymással ugyanazt jelentheti-e, mert az előbbire nem sok anyagot találtam.: Nem tudom, hogy alapos-e a túlzott aggodalmam a hónapos kontroll miatt..Az internet szerint az utóbbi minden 5 nőnél előfordul, de mennyi az esély rá, hogy ha az utóbbi áll fenn, akkor nem a hámburjánzással járó változata fordult elő nálam, ami már hajlamosít a rákképződésre Ha esetemben az utóbbi cystas változat áll fenn, azt a mammográfiai vizsgálatból meg lehet állapítani, hogy nem-e a hámburjánzással járó fajta ? Nem kellett volna hozzá ultrahang is, hogy ezt kizárják. Vagy ami nekem van az nem is utóbbi körébe tartozik bele ? Ha azonban mégis, akkor tehetek valamit a hámburjánzással járó változat ellen ? Sajnos a fent említett mirigyek miatt az önvizsgálattal úgy érzem nem jutok előbbre, mert nem érzem a különbséget a 2 mellem között, mindkettőben érzem a mirigyeket, de csak az egyik mellem miatt írtak elő kontrollt. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan is, hogy a kontrollokon felül táplálkozással, életmód változással, hogy tudok ellene tenni - ha lehet - hogy ne legyen rosszabb a helyzet. Köszönettel: KE egy gyermekét egyedül nevelő, nem dohányzó, nem alkoholizáló, nem kávézó 41 éves anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a mammográfia témában

        Kedves Hölgyem, a leírás szerint aggodalomra ok nincs. Egy jóindulatú emlőbetegség a mammográfiás diagnózis. Valószínűleg szűrővizsgálat eredménye? 42,de inkább 45 éven túl javasolt a szűrővizsgálat évente egyszer. Addig is ultrahang vizsgálat szükségeltetik további kételyeinek feloszlatásához. A mammografia,Ultrahang és fizikális vizsgálatokat egy héttel a menstruáció után ideális elvégezni. Ilyenkor a legkevésbé érzékeny az emlő. A benignus említett emlőbetegség miatt C és E vitamin javasolható(amennyiben ellenjavallata nem áll fenn).100mg C vitamin,100mg E vitamin, hetente 1x,kételyeivel pedig mindenképpen forduljon kezelőorvosához ultrahangvizsgálatot igényelve.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 03., 17:04; Megválaszolva: 2011. április 05., 10:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés