Mammográfia lelet: mastopathia cystica diffusa

isztelt Doktornő/úr! A héten kaptam kézhez mammográfia eredményem, amit postán küldtek ki. A diagnózis mastopathia cystica diffusa ill. involutiós emlők fibroticus parenchyma-szigetekkel. A vizsgálat során csak gépi vizsgálat történt, ultrahang, konzultáció nem. Fél év múlva ill. panasz esetén kontroll javasolt. Mivel postán érkezett a lelet, így nem tudtam senkivel sem konzultálni. Valamennyire az interneten utána néztem, bár nem tudom, hogy a fibroticus és a fibrocystas emlő összefügg-e egymással ugyanazt jelentheti-e, mert az előbbire nem sok anyagot találtam.: Nem tudom, hogy alapos-e a túlzott aggodalmam a hónapos kontroll miatt. Az internet szerint az utóbbi minden 5 nőnél előfordul, de, mennyi az esély rá, hogy ha az utóbbi áll fenn, akkor nem a hámburjánzással járó változata fordult elő nálam, ami már hajlamosít a rákképződésre Ha esetemben az utóbbi cystas változat áll fenn, azt a mammográfiai vizsgálatból meg lehet állapítani, hogy nem-e a hámburjánzással járó fajta? Nem kellett volna hozzá ultrahang is, hogy ezt kizárják. Vagy, ami nekem van az nem is utóbbi körébe tartozik bele? Ha azonban mégis, akkor tehetek valamit a hámburjánzással járó változat ellen? Sajnos a fent említett mirigyek miatt az önvizsgálattal úgy érzem nem jutok előbbre, mert nem érzem a különbséget a 2 mellem között, mindkettőben érzem a mirigyeket, de csak az egyik mellem miatt írtak elő kontrollt. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan is, hogy a kontrollokon felül táplálkozással, életmód változással, hogy tudok ellene tenni - ha lehet -, hogy ne legyen rosszabb a helyzet. Köszönettel: KE egy gyermekét egyedül nevelő, nem dohányzó, nem alkoholizáló, nem kávézó 41 éves anyuka

Dr. Molnár Katalin válasza mammográfia témában

Kedves Hölgyem, a leírás szerint aggodalomra ok nincs. Egy jóindulatú emlőbetegség a mammográfiás diagnózis. Valószínűleg szűrővizsgálat eredménye? 42, de inkább 45 éven túl javasolt a szűrővizsgálat évente egyszer. Addig is ultrahang vizsgálat szükségeltetik további kételyeinek feloszlatásához. A mammografia, Ultrahang és fizikális vizsgálatokat egy héttel a menstruáció után ideális elvégezni. Ilyenkor a legkevésbé érzékeny az emlő. A benignus említett emlőbetegség miatt C és E vitamin javasolható (amennyiben ellenjavallata nem áll fenn). 100mg C vitamin, 100mg E vitamin, hetente 1x, kételyeivel pedig mindenképpen forduljon kezelőorvosához ultrahangvizsgálatot igényelve.

Megválaszolva: 2011. április 05.

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

Mellrák lehetséges e
Údvözlöm! az elmúlt 26 hónapban 3.szor vettem részt mammográfiai és uh vizsgálaton. Mindig felfedeztem csomót a mellemben. A szűrés eredménye R2U2.Legutóbb 8...
Mammográfia vélemény
Tisztelt Doktornő! Nagymamám miatt érdeklődnék. Majdnem 20 éve egy nagyon kicsi rosszindulatú daganatot távolítottak el a bal melléből. Kapott sugarat, kemót....
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál rosszindulatú melldaganatot diagnosztizáltak. Volt biopsziás vizsgálaton, és PET CT-n, még elküldték mammográfiára, és fül...
Mennyire gyógyítható?
Kedves Doktornő! Véleményét szeretném kérni a csatolt lelet eredményét illetően. Édesanyámról lenne szó, aki 65 éves egészséges életmódot élő, minden évben...
Emlődaganat?
Tisztelt Doktornő! A következő lelet értelmezéséhéz kérném a segítségét, esetleges véleményezését. A lelet tartalmát csatoltam. Kérdésem lenne, hogy ez...
Mammográfia
Üdvözlöm Ebben a hónapban töltöttem be a 40. életévemet. Eddig az elmúlt 5 évben mindig mell ultrahangra jártam. Idén még ultrahangos vizsgálatra terveztem...