Mammográfiai leletek

Tisztelt Dr.Nő/Úr!

58 éves nő vagyok.Ez év tavaszán találtak a jobb emlőmben elváltozást.Visszahívások, Uh.vizsgálatok, újra féléves visszahívás.Szeretnék a végére járni, rákos vagyok, várjak újra félévet? Hova forduljak? Sürgetném ezt a témát, mivel nem megnyugatótk a leleteim, melyet az alábbiakban küldök:

Mammográfiás leletek

-              2009.április 2-án voltam a szokásos 2. évenkénti mammográfiai szűrésen. Leletem az alábbi: - R.2.benignus Adiposus szerkezetű emlő, melyen belül közel a basishoz 2 mm-es képlet.

Maligniltásra utaló jel nincs.

R.1 nem kóros. Adiposus szerkezetű emlő.

Tumorárnyék, malignitásra utaló jel nincs.

-              2009.április 30-i lelet: /Visszahívás UH vizsgálatra:

Jobb emlőben 9 óra irányábn a bimbótól 10 cm.távolságra 3 mm.nagyságú körülírt benignus képlet van, mely UH vizsgálattal látótérbe hozni nem sikerült? fél év múlva jobb emlő MLO jav.

-              2009.10.20./ féléves visszarend./

Jobb emlő kétirányú nagyított felvétele:

R.3. bizonytalan.  Adiposus szerkezetű emlő. A bimbó vonalában, lateralisan a bázison 5 mm-es kerekded, jól körülírt benignus elváltozás látható, mely mögött 6x4 mm-es bizonytalan tömörülés, mely az előzményekkel összevetve minimális növekedést mutat.

Jobb emlő UH vizsgálata

Pathológiás echoszerkezetű eltérés az emlőben nem ábrázolódott.

Jobb axillában kóros echoszerkezetű nyirokcsomó csincs.

-              2009.11.04. /orvosi javaslatra egy másik kórházban/Mammográfiás lelet:

Mammographia:

Részben hozott felvételek, részben jelen vizsgálatnál készült felvételek alapján, bal oldali adiposus emlő, korábbi felvételek alapján/2009.okt.20/ R-1

Jobb emlő R-3/határozatlan/

A jobb emlő külső negyedhatárán 9 óránál, a bimbótól 10 cm-re egy 4 mm-es élesszélű kerek, tőle dorsalisan egy 7 mm-es kissé elmosott konturú mirigyintenzitasú képlet van.

Fizikális vizsgálat:

Mindkét emlő K-1. Emlőkben, axcillákban kóros nem tapintható.

Ultrahang:     Jobb emlő U-1.  Echoszerkezeti eltérés nem látszik.

A jobb oldali látott területből rtg.rács vezérelve FTAB-tvégeztünl, cytol.folyamatban.

Vélemény:

Jobb oldali határozatlan jellegű, a rendelkezésünkre bocsájtott előzmények alapján 2009.április óta nem változó, nem  tapintható képletek.

Terápiás javaslat:

Továbbiakban cytol függvényében.

Cytol.neg.esetén 6 hónap múlva MMG-s ellenőrzést szükséges (jobb oldali cranio-caudalis felvétel)

Cytol.poz.esetén localisatiot követően opus javasolt.

2009.11.12. Mammográfiás lelet

A cytológiai mintavétel eredményére való tekintettel (C-1)   6 hónap múlva kontroll  javasolt   (jobb oldali MMG) .

 

 

 

Dr. Boros Miklós válasza mammográfia témában

Tisztelt Kérdező!

A leírt leletek egyikében írják le, hogy az elváltozás bizonytalan jellegű a többi vizsgálat egyértelműen jó indulatúnak véleményezi. Az emoiatt végzett citológia is megerősítette a jóindulatú elváltozást. Ennek mérete nem igényel műtéti eltávolítását. A javasolt ellenőrzéseken kívül nincs más teendő. Egyetlen vizsgálat sem erősítette meg a rosszindulatúságot, így nincs miért aggódnia.

Kérdés: 2009. december 19., 21:38; Megválaszolva: 2009. december 19., 21:38
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
emlőbetegségek
Szeretném az alábbi diagnózis értelmezését, ez mninden esetben rosszindulató dolgot jelent? Sajnos kb. 2-3 hónap a mintavétel várható...
Mész-szemcsék
Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Az előzményekről annyit, hogy 2008-ban magas prolaktinszinttel kezeltek. 2002-toől, amióta a...