• UH lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr. Baki Márta főorvosnő! Mammográf ultrahangos leletének az értelmezésében kérném a segítségét. Fizikális vizsgálat: az emlőkben csomó nem tapintható. Az emlők bőre, mamillák eltérés nélkül. Nyirokrégiók szabadok. JK1, BK1. Mammographia: mindkét oldalon előrehaladott zsíros involutio, mérs, mennyiségű maradék mirigyállomány. Jobb oldalon körülírt kóros képlet, malignitásra utaló jel nem látható. Bal oldalon a laterális felső quadránsban axilla közelében 6 mm-es jól körülhatárolt mirigyintenzítású képlet. Elszórtan néhány pontszerű mészárnyék. JR1, BR2. UH vizsgálat: Jobb oldalon körülírt solid vagy cystusos képlet nem látható. Bal oldalon quadránshatár felett mamillától 12 cm-re, bőrfelszíntől 12 mm-re 9x5 mm-es lobulalt felszinű, mérs, echoszegény solid képlet, melyben néhány pontszerű meszsesedés elkülönithető. Laterális felső quadránsban mammillától 10 cm-re 5 mm-es cytosus képlet. Az axiális régiókban kórosan megnagyobbodótt nyirokcsomó nem ábrázolódik. JU1, BU2. A bal emlőben ábrázolódó képletből UH vezérelt FNAB-t végeztünk. Vélemény: Radiológiailag bizonytalan karaktetű solid képlet a bal emlőben. Soiter kis cysta a bal emlőben. Kérdésem, hogy a mintából vett minta rosszindulatú elváltozást igazol? A leletről képet csatoltani nem tudtam ezért leírtam. Üdbözlettel: Beáta

        Dr. Baki Márta válasza a mammografia témában

        Tisztelt Beáta! A komplex mammografia leletét megkaptam. A fizikális vizsgálat- emlő megtekintés és tapintás - során eltérést nem találtak. Mind a mammografia (röntgen vizsgálat) mind az ultrahang a bal oldalon inkább jóindulatú elváltozást mutatott ki. Tekintettel, hogy nem volt teljesen negatív, ezért javasolták a vékony tű biopszia elvégzését. Levele alapján úgy tűnik, hogy a vékonytű biopszia eredménye a „soliter kis cysta”. Ennek alapján jelenleg teendő nincs, de nagy valószínűséggel a komplex mammografia időszakos megismétlését fogják javasolni. Tisztelettel: dr. Baki Márta


        Kérdés: 2020. január 17., 07:58; Megválaszolva: 2020. január 20., 20:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: