Mész-szemcsék

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Az előzményekről annyit, hogy 2008-ban magas prolaktinszinttel kezeltek. 2002-toől, amióta a kisebbik gyermekem megszületett, folyamatosan ürül valamennyi tej a mellemből. A prolaktinszint normalizalodott, de ennek ellenere is. Kisebb cisztákat találtak eddig, rendszeresen jártam vele kontrollra. 03.19- én voltam mammográfiai vizsgálaton. Az eredményem a következő: Mammográfia Mk oldalon atrophia látható, residualis mirigyallomannyal. A jobb emlőben a mamillaris vonalban a bimbótól kb. 5 cm-re, kb 3cm-es területen néhány halvány, döntően pont-, illetve gyűrűszerű mész-szemcse ábrázolódik. Körülírt kóros képlet, malignitasra utaló rtg jel nem azonosítható. Uh A bal emlő kf negyedében 3mm-es ciszta van. Az axillaris nyúlványában zsirosan degenerált nycs-k vannak. A jobb emlőben kóros solid vagy cystosus képlet nem ábrázolódott. Az axillakban patológiás nycs nem mutatható ki. A mellkasfali képletek rendben. Vélemény: galactorrhoea l.u A jobb emlőben lévő mész-szemcsék benignus jellegűek de observatiojik javasolt. Javaslat: rendszeres önvizsgálat, panaszmentes estben 1/2 év múlva jobb emlő cc. Felvételének elvégzése ajánlott. Kérdéseim lennének, de sajnos ott és akkor nem tudtam gondolkodni a lehetőségeken. Hozzateszem a doktornő, aki vizsgált hihetetlenul lekiismeretesnek tűnt. Viszont úgy jöttem ki a rendelőből, hogy nem tudta teljes bizonyossággal kizárni, hogy az elváltozás nem rosszindulatú. Nem túl hosszú idő a fél év, ha mégis rosszindulatú? Nincs rá mód, hogy meggyőződhessek róla? Ha van, akkor hova és kihez forduljak? Valamint szintén a jobb oldalamon hónapok óta elviselhetetlen bordafajdalmam van. Rtg készült róla, ami szerint törés nincs. Csonthártya gyulladással kezeltek, de erre bizonyossag nem volt. Azóta is fokozódik a fájdalom. Lehet összefüggés a két dolog között? Köszönöm előre is a válaszát: Szénia

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mammográfia témában

Tisztelt Kérdező!

Az emlőben látható kicsiny mész-szemcsék több mindentől lehetnek, mint az életben sok más dologgal is így van ez.

A "mikro-mész" méretű, alig láthatóan kicsiny mész-szemcséket nem nagyon szeretjük, a nagyobbak viszont általában jóindulatúak.

Ha nyugtalan emiatt, cytológiai vizsgálat lenne szükséges az értintett területről (persze a tűvel is nagyon nehéz eltalálni pont azt a milliméteres területecskét) .

Másik lehetőség az emlő mágneses rezonanciás vizsgálata (MR) .

Ha megírja, hogy merre lakik, pontosabbat tudok ajánlani.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. március 27., 09:01; Megválaszolva: 2014. április 01., 18:49
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
emlőbetegségek
Szeretném az alábbi diagnózis értelmezését, ez mninden esetben rosszindulató dolgot jelent? Sajnos kb. 2-3 hónap a mintavétel várható...
mammográfia értelmezése
Kedves dr úr. A mammográfiámon ez áll. Glandularis emlők. Kóros lágyrészárnyék nem látható. Mk oldalon néhány a bimbó felé konvergáló...