Rosszindulatú ciszta?

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy ma voltam ultrahangos vizsgálaton mert a mellembe egy csomót találtak és megvizsgáltak és ezt kaptam: A jobb emlőben mamillarisan 10mm-es mélységben egy 12x5x11mm-es belső echokat is tartalmazó cystosusnak imponáló képlet látható, melynek falában apró meszesedés is megfigyelhető.Környezetében egy-egy 8-9 mm-es hasonló képlet látszik.Körülöttük az emlő mirigyállománya kissé inhomogén szerkezetű, gyulladásra utalhat. Egyéb szerkezeti eltérés ill.kóros körülírt elváltozás egyik emlőben sem ábrázolódik Vélemény: cystae mammae l.d., v.s sűrű bennékű, mely gyulladásra utalhat. tartanom kéne attól hogy ez rosszindulatú vagy csak feleslegesen aggodók? a válaszát előre is köszönöm.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlőben észlelt elváltozás témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben valóban 15 éves, és a menstruáció már rendben van, ritmusos, és nem szed semmilyen hormon készítményt, úgy csaknem biztosan nincs rosszindulatú betegsége.

1/ Emlőrák 15 éves korban irodalmi ritkaság- magam 45 éves működésem alatt sosem láttam.

2/ A rák az nem lyukas, nem sima felszínű stb mint egy szőlőszem, hanem egy tömött, szabálytalan alakú, környezetéhez kapaszkodó göb, tehát ultrahangon pont a cysta ellenkezője.

Az emlőben levő cysták az emlőben levő tejmirigyek tapintható formái-néha gyulladásosak, legtöbbször maguktól elmúlnak 3-4 normál menstruációs ciklus után. Ezért rendszerint azt javasoljuk, hogy pár hónap múlva ultrahanggal megint nézzük meg.

Gyulladásosak is lehetnek. Néha le kell csapolni a bennük levő folyadékot egy hajszálvékony tűvel (a váladékot persze mikroszkóppal megnézzük)

Kérdés: 2012. november 29., 16:26; Megválaszolva: 2012. december 05., 00:01
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
Biopszia 96 éves korban
Tisztelt Főorvosnő! Édesanyám elmúlt 96 éves, pangásos szívelégtelenséggel, krónikus veseelégtelenséggel, idült ischaemias szívbetegséggel...
Mell trauma lelet aggodalom