Mirigytöbblet és szerkezeti torzulás. Rákos lehetek?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A mammográfiai leletemen a következő olvasható: Aszimmetrikus mirigyállomány. Jobb mell felső-külső részén mirigytöbblet, ugyanitt minimális szerkezeti torzulás is megfigyelhető. A mammográfián nem mondtak semmit, csak azt, hogy menjek ultrahangra. Hiába kérdeztem, hogy mit jelentenek a fentiek, nem kaptam választ. Az interneten azt olvastam, hogy a szerkezeti torzulás jelenthet rosszindulatú elváltozást, ráadásul a mammogrammon gyakran csak egy "subtle finding" - az enyémre is valami ilyesmit írtak (minimális disztorzió) Teljesen kétségbe vagyok esve, nagyon rossz állapotba kerültem ettől a lelettől, és főleg attól, hogy semmilyen magyarázatot nem kaptam. Az ultrahangra bejelentkeztem, de várnom kell a menses miatt. Kérem, segítsenek azzal, hogy elmagyarázzák, mit jelentenek a fentiek, miért nem mondtak nekem semmit, de ugyanakkor miért mondták, hogy ha az ultrahang negatív lenne, nekem évente kell mammográfiára mennem, amikor úgy tudom, csak 2-évente kell. (40 éves vagyok, nincs gyerekem - tudom, hogy ezek rizikónövelő tényezők, ezért kell nekem évente menni? ) Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mammográfia témában

Tisztelt Kérdező!

A mammográfián látható szerkezeti torzulás (idegen szóval disztorzió) azt

jelenti, hogy ott a normális emlőszerkezet megszakad és vonalas, csillagszerű árnyékokat lehet itt látni. Ez sokszor ártalmatlan

jelenség, de valóban, ritkán egy korai emlőrák is állhat mögötte. Ezért

mindenképpen ultrahanggal tovább kell vizsgálni, hogy kiderüljön, van-e

esetleg más elváltozás is. Addig valószínűleg nem is kaphat egyértelmű magyarázatot, amíg ultrahanggal nem vizsgálták meg. Ha az ultrahang sem dönti el a kérdést, akkor szóba jön a mammográfián kórosnak talált terület

szövettani mintavétele is speciális célzó mammográfiás berendezéssel.

Az emlőszűrés két éves gyakorisága az emlőszűrésben részt vevő, teljesen

negatív eredményű nőkre vonatkozik - a szűrőprogram szerint 45-65 év között

hívják be a nőket.

Kérdés: 2012. július 21., 19:51; Megválaszolva: 2012. július 24., 23:00
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2