Radiológiai kérdés

Tisztelt Főorvos Úr! Egy ideje a melltartóm mindkét belső oldalán pár tűhegynyi helyen zöldes színű pontocskát vettem észre. Nyomásra nem ürül semmi. Szinte gyerekkorom óta a jobb mellbimbóm befelé forduló, és úgy emlékszem ilyen kis pontocskákat jó régebben is észrevettem már, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Most viszont elmentem nőgyógyászhoz, és emlő uh-on a következőket látta: A jobb emlőben körülírt kóros képlet nem látható. Kissé tágabb centrális ductusok. Bal emlő centro-lat. részén is látható tágabb ductus. 2 óra irányában a mammillától 4 cm-re egy 3.5 mm-es echoszegény, solid terület különül el. Mammográfiára küldtek, ám én talán kipróbálnék egy új eljárást, melynek ct-lézeres mammográfia a neve. Főorvos Úr mit gondol a fenti leletről? Mindenképp' szükséges a radiológiai vizsgálat, vagy az új eljárás mellett döntsek? Egyáltalán, komoly dologról lehet szó? Sajnos van egy kis hormonzavarom, magas ösztrogénnel, kevés progeszteronnal. Talán ez állhat a dolgok hátterében? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: egy 37 éves nő

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mammográfia témában

Tisztelt Kérdező!

A leírása szerint az emlőből mindkét oldalon egy nagyon kevés váladékozás

valószínű. A zöldes és mindkét oldalon egyszerre megjelenő váladék kevésbé

gyanús daganatra, inkább hormonális esetleg gyulladásos eredetre lehet gondolni, de kivizsgálása mindenképpen indokolt, aminek részeként Önnek a szakmai szabályoknak megfelelően mammográfiát javasoltak. Önmagában

az emlő ultrahangvizsgálat a mai szakmai álláspont szerint csak 30 év alatt

lehet elegendő, vagyis az Ön életkorában az ultrahang mellett mammográfia is

javasolt. A mammográfia nagy érzékenységgel mutat ki daganatos és más elváltozásokat a mellből, amit hosszú évtizedek alatt elvégzett számtalan vizsgálat és tudományos közlemények sokasága igazol. Mind a mammográfia, mind az ultrahang alkalmas szükség esetén szövetminta-vétel (biopszia)

célzására. A CT lézer mammográfia egy újabb vizsgálati módszer. Az eljárást alkalmazók véleménye szerint sem helyettesíti teljesen a mammográfiát, hanem a mammográfia kiegészítéseként, bizonyos

esetekben többlet információt adhat. Leginkább a gazdag mirigyállománnyal

rendelkező, szakszóval dense (denz azaz "tömör") emlőjű, fiatal nők

esetében írnak hasznáról, de tényleges diagnosztikai előnye a mammográfia és ultrahang együttes alkalmazásához képest szakmai körökben még

vitatott. Ha Ön még nem volt mammográfián, akkor nem lehet tudni, hogy

milyen típusú is az emlője. A dense típusú emlőjű nők esetében, ha a rosszindulatú

daganat rizikója bármilyen okból (pl. családi halmozódás, bizonyos gének megléte, korábbi

daganat stb. miatt) magas és a mammográfia és ultrahang eredménye nem ad elég

információt, a Radiológiai Szakmai Kollégium által kidolgozott protokoll az

emlő MRI vizsgálatát javasolja, amit egyes MRI centrumokban végeznek.

Az ultrahangon leírt "kissé tágabb ductusok" a tejmirigy kivezetőcsöveinek

az enyhe tágulatát jelentik, ami esetleg a váladékozással összefüggésben állhat. Szóba jöhet a váladék bakteriológiai tenyésztése is,

esetleges fertőzés kimutatására.

Összefoglalva, véleményem szerint indokolt a mammográfia elvégzése.

Az ultrahang leletéről látatlanban nem lehet sok újat mondani, valószínűnek

tartom, hogy a látott kis képlet eredete nem volt egyértelműen meghatározható az ultrahangon és éppen ezért javasolták a mammográfiát.

A hormonális gondokkal a nőgyógyászához forduljon.

Kérdés: 2012. július 12., 11:37; Megválaszolva: 2012. július 17., 20:56
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2