Kardiológiai lelet

Tisztelt Doktornő! Kardiológiai lelettel kapcsolatban kérném segítségét melyet mellékeltem. 3 kérdésem lenne. 1. a leleten jelölt bal kamra megnagyobbodást okozhatja e COVID? (3 hónappal ezelőtt voltam COVID-os 3 oltás után) 2. mennyire komoly probléma a jelölt eltérés? 3 hónapja szedek fél szem Vidotin tablettát. Korábban csak a hidegfrontok esetén emelkedett meg a vérnyomásom 143/80-ra. Egyébként 130/78 körül volt. 3. A vidotin tabletta leírása szerint emelheti a vér káliumszintjét. Mellette alkalomszerűen szedhető-e bármilyen NSAID fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő? Tisztelettel: Kis Gábor Balmazújváros

Dr. Molnár Dóra válasza bal kamra nagyobbodás témában

Kedves Kérdező! A bal kamra nagyobbodás lehet valóban COVID következény is, de a magasabb vérnyomás is hozzájárulhat, sok egyéb tényező mellett. Gondolom a kontroll során majd elvégzett szív ultrahang vizsgálat alapján lehet a kórlefolyással kapcsolatban többet mondani. A szívfunkció szerencsére rendben van. A gyógyszere szívizom védő hatással is rendelkezik, ritkán okoz magasabb kálium szintet, de pont emiatt az első egy- két hónapnyi szedés után javasolt vesefunkció és ion kontroll. 1-1 fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (recept nélküli) szükség esetén bevehető, ha tartós NSAID terápiára lenne szükség, mindenképpen beszélje meg a kardiológussal.

Kérdés: 2022. november 25., 08:58; Megválaszolva: 2022. november 28., 16:32

Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)

Mellékhatások
Tisztelt Doktornő! Novemberben kaptam gyógyszert először magas vérnyomásra. Perindopril Actavis 4 mg ot felet-felet reggel és este, mivel nem történt...
Szükséges szednem Concor-t?
Tisztelt Doktornő! Egy hete voltam kardiológia vizsgálaton, ahol nagyon izgultam. 160/100 volt a vérnyomásom és 111 a pulzusom. Napi 1,25 mg Concor...
Sinus Valsalva tágulat
Kedves Doktornő! 2021 februárjában covid fertézésen estem át, kórházban nem kezeltek. 2 hónappal később megkaptam az első oltásomat és már az...
Dopegyt szedése meddig javasolt?
Kedves Doktornő! Elnézést ha hosszú lesz.. Alapból szedtem magas vérnyomásra coviogalt , terhes lettem vagyis várandós és a dopegytet adták illetve...
Magas vérnyomás
Tisztelt Doktornő! Vérnyomás problémával fordulnék Önhöz. 32 éves vagyok 16 éves korom óta magasvérnyomás beteg. Ezalatt idő alatt több...